Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mummoni ja marsalkka

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Mummoni ja marsalkka” on suoranainen jatko Rintalan romaanille ”Mummoni ja Mannerheim”. Rintala jatkaa siis aloittamaansa suurromaania, jonka erikoislaatuinen pääidea on siinä, että teoksessa kaksi aivan eri säätyyn ja ”luokkaan” kuuluvaa henkilöä irroitetaan tavanomaisista kehyksistään. Puolittain myytillinen sankarihahmo Mannerheim alkaa Rintalan rehevässä mielikuvituksessa muuttua eläväksi ja persoonalliseksi ihmiseksi, ja mummo puolestaan saa sellaisen kansalaiskunnon ja maanläheisen viisauden hohteen, jota tällainen tavallinen kansannainen ei useinkaan yleisessä tietoudessa omaa.
”Mummoni ja marsalkka” seuraa mummon ja Mannerheimin vaiheita vapaussodan aatosta lähtien. Kuva Mannerheimista syvenee: nyt hän on kotimaan kamaralla, virkaheitto kenraali, jonka on nopeasti luotava armeija kouluttamattomista talonpojista. Syntyy hankauksia – ei vain talonpoikaisjohtajien ja jääkärien kanssa, vaan myös senaattorien, Saksaan uskovien piirien, ja Mannerheimin välillä. Verrattoman humoristisia kohtauksia Rintalan näkeminä! Mutta myös traaginen pohjavire syvenee, sillä kansalaissota tuo mummolle järkytyksiä, joihin hänen ihmisen järjellisyyteen luottava mielensä ei ole valmistautunut.
Vapaussodan jälkeiset vuodet kertovat mm. Mannerheimin henkilökohtaisesta tappiosta: valkoinen kenraali ja vapaussankari viettää yksinäistä elämää syrjässä tapahtumien keskipisteestä. – Kun romaani päättyy, on mummon ja Mannerheimin vaiheissa ehditty ajallisesti talvisodan loppuun asti.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

364

Kieli