Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Viimeiseen patruunaan

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Tornion maihinnousu 1944 Tilanne Torniossa on jännittynyt. Suomalaiset valmistelevat maihinnousua kaupunkiin ja saksalaiset joukot tuntuvat myös valmistautuvan sotimiseen. Kun suomalaisten rämäpäinen hyökkäys alkaa ja helvetti pääsee valloilleen, saa SS-luutnantti Werner Meyer tehtäväkseen pitää Tornio saksalaisten hallussa aina viimeiseen patruunaan asti. Viimeiseen patruunaan oli aikanaan ensimmäinen Pekka Jaatisen kirjoittama romaani Lapin sodasta. Kirjassa ovat läsnä kaikki Jaatisen sotakirjojen tunnusmerkit: historiallinen tarkkuus, syvä inhimillisyys ja loistelias toimintakuvaus. Tapahtumia kuvaavat niin suomalaiset veljekset kuin saksalainen SS-upseeri. Näiden ihmisten tiet kohtaavat traagisesti sodan julmassa todellisuudessa. (BTJ)
Vuoden 1944 Tornion taisteluja (1.-9.10.) lähestytään kolmen omaäänisen kertojan kautta. Kotikaupunkiaan valtaamaan tullut korpraali Eero Asiainen, hänen teini-ikäinen veljensä Väinö sekä saksalainen SS-luutnatti, Obersturmführer Werner Meyer tarkastelevat taisteluita siviilin ja vastapuolille heitettyjen sotilaiden silmin. Erilaisista näkökulmista rakentuu kiinnostava ja jännittävä kokonaiskuva taisteluista, joiden jälkeen jokainen teoksen kertoja on hieman muuttunut mies.

Nuori Väinö elää muiden torniolaisten siviilien tavoin sota-ajan arkea. Koulut on suljettu, joten Väinöllä ystävineen on runsaasti aikaa kuljeskella ympäri Torniota ja Pikkuberliiniä sekä harrastaa pienimuotoista vaihtokauppaa saksalaisten ja ruotsalaisten kanssa. Kun taistelut saapuvat omille kotikulmille, häviää viimeinenkin huolettomuuden säie. Väinön poikamaisen innostunut suhtautuminen sotaan muuttuu hänen kohdatessaan oikean sodan julmuuden ja arvaamattomuuden. Samaan aikaan saksalaisen Meyerin illuusiot romahtavat vähitellen taistelujen myötä.

Myös Eero muuttuu. Suomussalmella 1941 tapahtunut käskyn toteuttaminen ja ero tyttöystävästä Siiristä ovat vammauttaneet hänen mieltään. Vähitellen Tornion taistelujen kuluessa Eero löytää rauhan ja sopusoinnun suhteessa itseensä ja muihin.

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Romaani Tornion kaappauksesta, maihinnoususta ja taisteluista 1944

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

314

Kustantaja

Kieli