Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kampela

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Kampela, yksi Günter Grassin tunnetuimmista romaaneista, on mittava ja monitasoinen teos. Se kattaa koko tunnetun historian myyttiseltä kivikaudelta Veikselin suistossa 1970-luvun Gdanskiin. Nimensä se on saanut kansasadusta, jossa köyhän kalastajan pyydystämä kala lupaa vapaaksi päästäkseen täyttää pyytäjänsä toiveet.
Teoksen ensimmäinen taso on historiallinen. Miehinen kertoja syntyy yhä uudestaan eri aikakausina, ja kampela auttaa neuvoillaan hänen vaellustaan historian läpi. Kertojan naisten, yhdentoista ”keittäjättären” kautta välittyy kuva kulttuurin kehityksestä. Naisten hallinnassa ovat elämänikuiset perustekijät, ravinto, ruoanlaitto ja lisääntyminen. niiden vastakohtana on kampelan alullepanema miehinen historia: sorto, väkivalta, ”edistys”. Romaanin toisen tason muodostaa nykyajassa tapahtuva oikeudenkäynti, jossa kansavälinen naisten tribunaali syyttää kampelaa sovinistisen kulttuurin syntymisestä. Kolmannella tasolla seurataan kertojan ja hänen raskaana olevan vaimonsa yhä onnettomammaksi käyvää avioliittoa.
”Günter Grass on kirjallisuuden suurvalta.” Näin kirjoitti Schweizer Monatshefte vuoden 1977 kirjallisen kohutapauksen Kampelan ilmestymisen johdosta. Kielikuva tavoittaa paljon: Kampela vie lukijan suvereenin Mielikuvituksen maahan, huikeisiin seikkailuihin läpi aikakausien, kautta aistimuste. Tämä on kielen juhlaa, kerronnan hallittu hullunmylly, kirjan välissä suurkeittiö, jossa vuosisadat tirisevät” (Kansan uutiset)
(takakansiteksti)
Henkilöt, toimijat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tapahtuma-aika
Tarkka aika
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
590
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
424
Kustantaja
Kääntäjä