Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Maailman virrassa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaani on väkevä ajankuva ja henkilökuvaus. Maailman virrassa avaa näkymän 1960-luvun lopun tapahtumiin ja tunnelmiin suomalaisessa yhteiskunnassa, samalla se kasvaa kuvaukseksi erään suvun vaiheista kansalaissodasta Vietnamin sodan päiviin.

Marketta Arola on laulaja, uudenlaisten, kantaaottavien laulujen tekijä ja esittäjä. Hänen miehensä Osku Lampinen on ohjaaja, joka haluaa tehdä elokuvan Marketan sedästä, vasemmiston maanalaisessa toiminnassa mukana olleesta Einarista.

Marketta kiertää Suomea esiintymässä, hoitaa poikaansa Villeä, selvittelee suhdettaan aviomieheen, joka on jättämässä hänet; ja yrittää kuitenkin tämän pyynnöstä koota tietoja Einarista.

Marketan työn tuloksena alkaa Aroloitten suku elää uudestaan. Isovanhemmat Jonne ja Alma, jotka kansalaissodan aikana palvelivat Domburg-Boreniuksen kartanossa; Marketan isä Unto, suomalainen puurtaja ja taitava mandoliininsoittaja, joka jäi sotaan; Einari, joka vankileireillä ja vankiloissa, lopuksi kuolemallaan maksoi yhteiskunnallisesta näkemyksestään. Sodan jälkeen Aino, Marketan äiti, ryhtyi elättämään kahta tytärtään osuuskaupan myyjättärenä; samaa työtä hän tekee vieläkin.

Kokonaan toisenlaista elämänmuotoa edustaa Osku Lampisen rahanteon taitava suku. Ja kuitenkin niin Osku kuin hänen sisarensa Anna-Kerttu ovat mukana mielenosoituskulkueessa, joka suuntautuu kohti USA:n lähetystöä - päivänä jona poliisin pamput lyövät lujaa ja putkat täyttyvät. (Takakansitekstistä)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

384

Kustantaja

Kieli