Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tarina rannikolta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

’Tarina rannikolta’, polttavan kuuma ja karun kylmä, synkkä keskiaikainen kronikka, ei ole varsinaisesti historiallinen romaani. Se on innostunutta proosarunoa ihmisten asemasta aikana, jota hallitsivat alkukantaiset intohimot ja usko maailman tuhoon.
Eletään vuoden 1500 vaiheilla, paikka on Åhus, Skoonen itärannikolla. Draamasta kuvastuu inhimillinen huonommuus, kavaluus, kärsimys, rikos ja sovitus. Rujo kyttyräselkäinen Merete tuntee ja myöntää tuskansa, mutta hylkää sotilaan jonka on vienyt mukanaan onnettomuuteen, sen sijaan että pelastaisi tämän. Mereten kohtalo punoutuu kertomuksen muiden ihmisten vaiheisiin. Apelone on onnettomasti naimisissa Åhusin rikkaan pormestarin, Lavst Pederin kanssa, joka tajuaa elämänsä ainoastaan pelottavana petoksena. Apelonen veli, kaupungin luostarin nuori priori, vihaa lankoaan, ja tämän viha heijastuu koko luostarin elämään.
Pääteemana romaanissa on Birgitta Trotzigin mukaan jokaisen yksityisen tarinan liittyminen kokonaisuuteen: jokainen yksityinen ihminen elää ja kuolee koko kaupungin ja kaikkien tähden – tasaisen rannikon uloimman kaupungin tähden – tasaisen rannikon uloimman kaupungin tähden, joka on näille ihmisille ikään kuin viimeisenä vartiopaikkana taivaan ja meren välillä.
Tällä herkällä kuvauksella uhratusta ja hylätystä ihmisestä Tortzig on luonut romaani, jossa on metafyysistä valoa ja mielikuvituksen väkevyyttä. ’Tarina rannikolta’ on modernin ruotsalaisen kirjallisuuden tärkeimpiä teoksia.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

248

Kustantaja

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

243