Täältä jostakin

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

runokokoelmat

kuvaus

Olavi Paavolaisen toimittamana ilmestynyt Suomen kenttäarmeijan runoja sisältävä kokoelma on monessa suhteessa yllättävä ja ainoalaatuinen lyyrillinen tapaus. Kokoelma sisältää 140 runoa 80 tekijältä. Kaikki sotilasarvot sotamiehestä everstiluutnanttiin saakka ovat siinä edustettuina, samoin armeijan uskolliset taistelutoverit, lotat.

"Rintamasotilaiden runoudessa soi kenties selvempänä kuin muualla koko kansamme vapaustaistelun yhteinen sävel. Mutta näissä runoissa se on kuoleman ja kuolemanläheisyyden jalostama. Joukossa on useita runoja, joissa on suuren runon tuntu." (Teoksen esipuheesta)

(WSOY)


Olavi Paavolaisen ym. toimittama kokoelma Suomen kenttäarmeijan runoja on heti herättänyt tavatonta huomiota.

Toht. Martti Haavio kirjoittaa teoksesta U. Suomessa:
"Se on merkillinen kirjallinen tapaus monessakin mielessä. Muun muassa siksi, että runottaret ovat virittäneet lyyransa suorastaan aseitten keskellä. Se on myös historiallinen tapaus: vuonna 1943 taisteleva armeijamme lähetti Karjalan metsistä kottin sanoman henkensä vireydestä, ytimensä terveydestä, ryhtinsä uljuudesta, voiton tahdostaan.
Tämä teos on tosi viimeistä piirtoa myöten - jalo ja ylevä. Se on rintamasotilaitten voimakas sana, suomalainen sotahuuto.
Teoksessa lauletaan paljon keväästä, luonnosta, rakkaudesta, kaipuusta ja myös kuolemasta - oikean runon ikuisesti uusista aiheista.
Jokaisen kaatuneen aseveljen kohdalla pysähtyy miehen aatos hätkähtäen. Ja tämä tunne on tässä antologiassa kiteytynyt järkyttäviksi säkeiksi, joista eräät lukisin vankimpaan ja samalla herkimpään, mitä kielellämme on kirjoitettu."

(WSOY)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Suomen kenttäarmeijan runoja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

302

Kustantaja

Kieli