Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - kevät 2023

Sivupiiri
19.12.2022

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Otanta kaunokirjallisuuden lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on poimittu kevään 2023 kirjakatalogeista. Kuvailutekstit on laadittu kustantajien esittelytekstien pohjalta. Kirjat on listattu tekijän nimen mukaan aakkosittain. Lisää syksyn uutuusteoksia löydät tutustumalla kustantajien katalogeihin ja verkkosivuihin. Lukuiloa!

 

Kuvakirjat, sadut ja runot:
 

Auvinen, Suvi, kuvitus Anni Nykänen: Onnekkaiden eläinten talo (Wsoy), toukokuu

Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä asuu monenlaisia eläimiä. Ne saavat viettää päivänsä elämästään nauttien. Tuulispään eläimet tulevat erilaisista taustoista, mutta kaikkia niitä yhdistää yksi asia – loppuelämän koti Tuulispäässä. Kirjassa kerrotaan eläinten elämästä hauskojen ja jännittävien tositarinoiden kautta, tutustutaan eri eläinlajien tarpeisiin ja pohditaan sitä, millaista on olla eläin. 

De la Peña, Matt, kuvitus Christian Robinson: Luca luo maailmoja (Kumma, suom. Raija Rintamäki), tammikuu

Luca on isosiskonsa kanssa pitkällä metromatkalla. Kuluttaakseen aikaa hän alkaa katsella kanssamatkustajia ja piirtää kuvia heidän elämistään. Tyylikkäästä pienestä pojasta Luca luo piirustuksen, jossa tämä saapuu kotilinnaansa hevosvaunuilla. Lucan yllätykseksi poika kuitenkin jää hänen kanssaan samalla pysäkillä pois ja jatkaa matkaansa samaan suuntaan. Mitä jos kaikkien elämä onkin jotain ihan muuta kuin Luca on kuvitellut? Luca luo maailmoja kertoo kiehtovasti elämän yllätyksellisyydestä ja ennakkoluulojen romuttumisesta. 

 

 

 

Heinimo, Nelli, kuvitus Tiina Konttila: Autojen almanakka (S & S), tammikuu

Ajoneuvoilla on ihan omat puuhansa eri vuodenaikoina! Mitä tekee jäätelöauto talvella? Keksiikö kaivuri keinon ilahduttaa muita jouluna? Taksi haluaa kovasti halata ystäväänsä bussia - kuinka pyytää lupa? Miten parkkipaikalla otetaan kaikki mukaan porukkaan? Veikeissä ja nokkelissa runoissa kerrotaan autojen ja muiden koneiden elämästä vuoden ympäri. 

 

 

 

Higgins, Ryan T.: En se minä ollut (Olitpas.) (Kumma, suom. Raija Rintamäki), maaliskuu

Iikka on piikkisika ja Pirjo on puu, mutta he ovat silti parhaita ystäviä. He tekevät kaiken yhdessä, aivan kaiken, kahdestaan. AIVAN kahdestaan, ilman muita. Kunnes eräänä päivänä Pirjon viereen poksahtaa toisen puun silmu, eikä elämä ole enää koskaan niin kuin ennen…Hurmaavan moderni satu siitä, mitä tapahtuu, kun ystävä saa yhtäkkiä toisenkin ystävän ja elämä muuttuu. Kirja tutkii ystävyyden kiemuroita kauniin älyllisesti, unohtamatta kuitenkaan hykerryttävää huumoria.

 

 

 

Ilmasti, Pirjo, kuvitus Pauliina Paavola: Lastenhuoneen loruromukoppa (Kvaliti), helmikuu

Änkänvänkkä ja muut hilpeät hahmot johdattavat lukijan loruromukopan opettavaisten, mutta huumorilla höystettyjen tarinoiden äärelle. Millainen hurja otus vaanii pikkuruista Mörkö Mökö-Pöötä lammen pinnan alla? Mitä tekee Topi, kun Ärrä ja Ässä lähtevät taas kerran karkuun? Entäpä miten käy Kemppaisten korkokenkäbisneksen?

 

 

Isoaro, Anna Elina, kuvitus Mira Mallius: Kaksi tätiä nimeltä Veera (Wsoy), toukokuu

Kun Esterin ja Viljamin vanhemmilla on eripuraa, he päättävät viedä itsensä huoltoon viikonloppulomalle. Lapset lähtevät yökylään – mutta kumman Veeran luokse? Lapsilla on nimittäin kaksi tätiä, joiden molempien nimi on Veera. Raita-Veera ja Pallo-Veera ovat keskenään aivan erilaisia, kuin yö ja päivä… Kaksi tätiä nimeltä Veera käsittelee elämäntyylien ja perheiden monimuotoisuutta lapsen näkökulmasta ja lempeällä huumorilla. 

 

 

Janssen, Mark: Ottaisin yhden yksisarvisen, kiitos! (Kumma, suom. Sanna van Leeuwen), tammikuu

Voiko lemmikkikaupasta ostaa yksisarvisen? Dani on säästänyt pitkään, jotta saisi ostaa sen, mitä hän eniten haluaa. Kaverin, jonka kanssa seikkailla, etsiä piilotettuja aarteita merestä ja matkustaa universumin halki. Eli yksisarvisen! Ystävät pitävät Dania höpsönä, mutta tämä ei aio luovuttaa helpolla. Leikkisä kirja osoittaa, kuinka pienistä ja suurista asioista haaveilu ei koskaan ole haitaksi!

 

 

Kallio, Liisa, Soili Perkiö ja Pia Säpyskä: Vallattoman laivan laulut (Wsoy), toukokuu

Astu laululaivan matkaan! Vallattoman laivan miehistöön kuuluu kaikenlaista väkeä laivakokki Kuminasta merirosvoprinsessaan ja Herkules-kukkoon. Jokainen heistä saa oman riemukkaan laulunsa: Kun samassa veneessä seilataan, jokainen on tärkeä. Kompassin lisäksi tarvitaan sydäntä ja järkeä. Lastenmusiikin konkareiden tekemä laulukirja on lastattu täyteen musiikin iloa ja hyvää tuulta. 

 

 

Karsikas, Ilja: Myrsky ja valo (S & S), maaliskuu

Myrsky ja Valo ovat parhaat ystävykset ja toisilleen maailman tärkeimmät ihmiset, mutta luonteiltaan ihan erilaiset. Myrsky janoaa ulos maailmaan ja jänniin seikkailuihin, Valo taas seikkailee mielikuvituksensa poluilla ja kodin turvassa. Vaikka Myrsky lähtee omille retkilleen, hän palaa aina ja tuo mukanaan Valonkin iloksi uusien ihmeellisten kukkien taimia. Myrsky ja Valo on ihastuttava tarina ystävyydestä, empatiasta ja siitä, miten erilaiset haaveet täydentävät toisiaan. 

 

 

Kekäläinen, Saara, kuvitus Reetta Niemensivu: Valpuri ja hirmuinen hammashässäkkä (Tammi), tammikuu

Kun Valpuri pesee hampaita, vauhtia riittää ja kylpyhuone on tahnan peitossa. Sitten Valpurilla alkaa heilua hammas, mutta mitä siitä seuraakaan? Ehkä hänelle lähetetään uuden hampaan sijasta uusi LAMMAS? Tai ehkä hänen luonaan vierailee hammaskeijun sijaan sen ilkeä serkku, hammaskeijo? Valpuri on rakastettava minikokoinen asennemuija, jonka elämässä arkisimmatkin touhut muuttuvat poikkeuksetta villeiksi seikkailuiksi mielikuvitusmaailmassa.

 

 

Kucharska, Nikola: Kiertomatka Koiralaan (Lasten Keskus, suom. Myry Voipio), maaliskuu

Tervetuloa Koiralaan! Lähde oppaamme Sir Blinin matkassa kaduille, joita tallaavat tuhannet anturat. Koirala suorastaan kuhisee koiramaista kaupunkielämää. Erityisen eläväistä on nuuhkufestareiden ja frisbeemestaruuskisojen aikaan. Poliisitehtäviltäkään ei vilkkaassa kaupungissa vältytä. Kaiken lisäksi turistit kadottavat jatkuvasti tavaroitaan, ja etsinnässä tarvitaan hyvävainuista apua...

 

 

Kuutti, Maria, kuvitus Saara Söderlund: Onni ja Aada syntymäpäivillä (Karisto), maaliskuu

Mitä kaikkea mieleenpainuvaa synttäreillä voikaan tapahtua? Aadalla on syntymäpäivä, ja ystävät on kutsuttu kekkereille. Onni on valmistautunut huolellisesti juhliin: päällä on oikea kauluspaita ja kainalossa itse tehty lahja. Aadan ovella jännitys nostaa silti päätään. Onneksi paikalla ovat päiväkodista tutut kaverit eivätkä herkutkaan pääse loppumaan kesken. Malttavatkohan vieraat edes lähteä juhlista pois, kun sen aika on?

 

 

Lehtinen, Nora ja Jenni Skyttä-Forssell, kuvitus Reetta Niemensivu: Pilvilaiva - piirretään satuja iholle (Karisto), maaliskuu

Uusi iloinen päivä on alkamassa. Mitenköhän Kalle-leijonan aamupuuhat sujuvat? Minne katoavat päiväkodin sopan pippurit? Entä missä virtahepo kylpee iltaisin? Taikametsän väki ottaa lukijan mukaan arjen touhuihin hauskojen jumppien ja rauhoittavien iholle piirrettävien satujen avulla. Löydät sivuilta helpot ohjeet toimintaan. On aika nostaa purjeet, Pilvilaiva, ja hakea matkustajat satujen kyytiin!

 

 

Lewis, Caryl, kuvitus Carmen Saldaña: Poika joka uneksi lohikäärmeitä (Kustannus-Mäkelä, suom. Raija Rintamäki), helmikuu

Joka yö Aarni uneksii lohikäärmeitä. Jotkut niistä ovat hurjia ja uljaita, jotkut pehmeäsuomuisia ja pikkuruisia – mutta kaikki yhtä ystävällisiä. Päivisin ne jäävät pitämään Aarnille seuraa ja auttavat hän päivän puuhissa. Harmi, ettei kukaan muu kuin Aarni pysty näkemään lohikäärmeitä. Vai onkohan näin? Kuvakirja mielikuvituksesta, erilaisuuden tunteesta ja kaltaisensa seuran löytämisestä.

 

 

Luštševska, Oksana ja Dzmitry Bandarenka, kuvitus Oksana Dratškovska: 101 majakkaa (S & S), tammikuu

Hurmaava ukrainalainen kuvakirja pienestä pojasta, joka ei saa unta. Onneksi Zaharin isäkin valvoo. Yhdessä Zahar ja isä katselevat ikkunasta rauhassa nukkuvaa kotikaupunkia ja naapuruston korkeita kerrostaloja. Nehän näyttävät ihan majakoilta loistaessaan valoa pimeän keskellä! Niitä voisi laskea lampaiden sijaan, ehdottaa isä - ja niin Zahar tekeekin. Yksi, kaksi ainakin sata majakkaa! Huomennakin on myöhäinen ilta. Ja taivaalla tuikkivat taas nämä samat tähdet. Jossakin, sadan ja yhden majakan valot loistavat. Ja isä ja Zahar voivat laskea niitä taas yhdessä. 

 

 

Marcinkevičius, Marius, kuvitus Aušra Kiudulaitė: Ystävyyttä norsun kärsällä (Lasten Keskus, suom. Rauna Sirola), helmikuu

Olipa kerran suuren suuri norsu, joka asui suuren suuressa talossa. Ja olipa kerran pieni hiiri, joka asui pikkuruisessa talossa norsun selässä. Norsu ja hiiri olivat parhaistakin parhaimmat ystävykset. Hiiri tiesi mistä rapsuttaa, kun norsua kutitti. Norsu leyhytteli hiirtä suurilla korvillaan, kun oli kuuma. Eräänä päivänä hiiri halusi selvittää, miksi se ja norsu olivat ystävykset. Olivathan ne niin kovin erilaiset.

 

 

Odusoga, Lola, kuvitus Saara Obele: Lolan suuri salaisuus (Wsoy), helmikuu
KUVA PÄIVITTYY ARTIKKELIIN MYÖHEMMIN

Lola on iloinen tyttö, joka elää äitinsä kanssa ja toivoo jokaiselta päivältä suurta seikkailua. Hänellä on myös valtavan suuri tukka, jolla on aivan oma elämänsä ja joka osaa puhua Lolalle. Siitä Lola ei ole kertonut kenellekään muulle. Mutta olisiko sittenkään kovin kauheaa, jos joku saisi hänen salaisuutensa selville? Lolan suuri salaisuus käsittelee identiteettikysymyksiä ja omien pelkojen voittamista lämminhenkisen seikkailutarinan keinoin.

 

 

Pelliccioni, Sanna: Kerro minulle, Antonio (S & S), maaliskuu

Liikuttavan kuvakirjan tarina rakentuu muistoille, joissa Chilestä paennut isoisä muistelee aikaansa lapsuuden kotimaassa poliittisena toisinajattelijana ja vankina, mutta myös sitä, kuinka musiikin voima kantoi hänet vaikeuksien yli niin Chilessä kuin uudessa kotimaassa, Suomessa. Teos perustuu Suomeen muuttaneen Alfonso Padillasin kokemuksiin.

 

 

Pertamo, Karoliina: Lintu sanoo (S & S), helmikuu

Kaupungin kaduilla tepastelee pulu, rannalla kaijattaa kalalokki, metsässä puputtaa helmipöllö. Mitä kummaa niillä onkaan kerrottavanaan? Selkeästi ja herkästi kuvitetun kirjan sivuilla tutustutaan pihapiirin, kaupunkien, metsien ja rantojen tuttuihin ja tuntemattomampiin lintuihin. Lintujen ääntelyä on riimitelty nokkeliksi loruiksi, jotka houkuttelevat sirkuttamaan ja kujertamaan lintujen mukana.

 

 

Salmi, Veera, kuvitus Elina Warsta: Naomi ja kamala kilinämekko (Otava), maaliskuu

Onko pakko pukeutua mekkoon? Ja vielä päiväkotikuvaan! Naomi ei halua! Naomi on saanut tuliaisiksi mekon, josta hän ei pidä ollenkaan. Kamala kilinämekko pitäisi vielä pukea päiväkotikuvaankin, vaikka Naomi haluaisi heittää sen roskakoriin. Tärkeintä on, että Naomi on kuvassa, ei se että hänellä on mekko päällään, opettaja muistuttaa. Naomi tulee kuvaan stetson päässään, sillä siinä hän tuntee olevansa oma itsensä.

 

 

Ryynänen, Henna: Metsä muuttaa (Tammi), kesäkuu

Sympaattinen kuvakirja herättelee huomaamaan lähimetsien tärkeyden. Tarinan Metsä kyllästyy ihmisten piittaamattomuuteen luontoa kohtaan – se ravistaa roskat oksiltaan ja päättää etsiä itselleen uuden kodin. Tuulen kuljettama Metsä päätyy Afrikkaan, jossa sille selviää, että jos asiat ovatkin toisin, ne eivät välttämättä ole paremmin. Jokaiselle on paikkansa ja muuttamisen vaihtoehtona onkin muuttuminen.

 

 

Sammale, Miida, kuvitus Kanerva Sivonen: Jerri ekaluokkalainen (Aviador), toukokuu

Koulun aloitus on aina jännittävä tapahtuma, joka jättää elävän ja tunteikkaan muistijäljen pitkälle aikuisikään asti. Kirja kertoo suurella lämmöllä ja hersyvällä huumorilla seitsenvuotiaan Jerrin ensimmäisestä koulupäivästä tavalla, josta ei yllättäviäkään käänteitä puutu. Kirja sopii sekä kouluikään varttumistaan odottaville että koulunsa jo aloittaneille, tarinoista pitäville lapsille.

 

 

Skyttä-Forssell Jenni, kuvitus Giannetta Porta: Viltti ja Vanu varovaisten talossa (Kvaliti), maaliskuu

Tänään Viltillä ja Vanulla on hieman erikoinen päivä. Päiväkoti on kiinni, ja sisarukset menevät Topille ja Toivo-enolle hoitoon isoon keltaiseen taloon. Siellä leikitään piilosta pölyisellä vintillä, tehdään maja ja paistetaan lettuja. Toivo käskee olla varovainen. Koko ajan. Se on Viltistä ja Vanusta vähän hassua. Viltti ja Vanu varovaisten talossa on lämminhenkinen lastenkirja koko perheen yhteisiin hetkiin. Tarina normalisoi kaikenlaisia perheitä ja ravistelee rakenteita lämpimällä otteella

 

 

 

Spires, Ashley: Lare (Kvaliti, suom. Marvi Jalo), maaliskuu

Karvainen, yli kaksimetrinen, kasvisruokaa nauttiva isojalka tykkää elämän vaatimattomista puolista: puutarhanhoidosta, pitkistä metsälenkeistä ja keskiviikon pyykkipäivistä. Laresta tuntuu kuin kukaan ei edes tietäisi, että hän on olemassa. Lare asustelee onnellisena yhdessä lemmikkikaninsa Eerikin kanssa... kunnes eräänä päivänä kaikki yhtäkkiä muuttuu. Tai ainakin melkein kaikki. 

 

 

Tekavec, Heather, kuvitus Davis Huyck: Apinakapina (Kvaliti, suom. Marvi Jalo), huhtikuu

Eipä vanha eläintarhanpitäjä arvaakaan, millaisia ongelmia syntyy, kun hän siirtää apinahäkin lasten leikkikentän viereen. Lapset ovat pikkuapinoiden mielestä kiehtovia, ja ennen pitkää ne alkavat matkia lapsia. Mutta äitiapina ei voi sietää sellaista! Hyvin käyttäytyvät lapset ärsyttävät äitiä, joka kaipaa entistä sotkua, mekkalaa ja vallattomia kujeita. Nauruhermoja kutkuttava, hyviin tapoihin keskittyvä tarina, joka taatusti lietsoo apinakapinaa jokaisen lukijan sisimmässä!

 

 

Toivola, Jani, kuvitus Saara Obele: Poika ja rohkeusloikka (Otava), huhtikuu

Äiti on ilmoittanut Ronin sirkuskouluun, mutta Ronia kauhistuttaa. Mitä jos hän ei osaa eikä uskalla? Kaikki muut lapset vaikuttavat taitavammilta ja opettajakin pelottaa. Onneksi ryhmästä löytyy uusi rohkea ystävä, joka on vielä samannäköinen kuin Roni. Sellaista ystävää Ronilla ei ennen ole ollutkaan! Roni saa huomata, että uskaltaminen antaa mahdollisuuden kokea jotain ihan uutta. Ja parasta on se, ettei mihinkään tarvitse pystyä yksin.

 

 

Varjonen, Satu, kuvitus Mari Luoma: Some soikoon! (Minerva), kesäkuu

Telman ystävä Onerva tutustuttaa nuoren noidan älypuhelinten ja sosiaalisen median maailmaan. Ja aivan kuin kuka tahansa lapsi, Telma tempautuu ruudun taikapiirin siltä istumalta. Noituus osoittautuukin melkoiseksi somemenestykseksi. Mutta sopiiko julkisuus metsän keskellä kasvaneen noitalapsen pirtaan? Voiko se olla jopa vaarallista? Ihmisten kotkotuksia vierastavaa Myrtti-mummia teknologia ainakin puistattaa. Luvassa on lystikkäitä taikoja ja kömmähdyksiä telmamaiseen tapaan.

 

 

Viherjuuri, Heidi, kuvitus Henna Ryynänen: Ollaanko nyt perillä? (Kustannus-Mäkelä), huhtikuu

Kirjassa tehdään matkaa monella kulkuneuvolla: kolistellaan hisseissä, huristellaan junilla ja juodaan mustikkamehua lentokoneessa. Pieni matkaaja tarkkailee kiinnostuneena vaihtuvien asemien vilinää ja kiireisten kanssamatkustajien puuhia. Äidin ja lapsen pitkä matkapäivä ehtii kääntyä jo iltaan, kun vihdoin saa hypätä asemalaiturilla odottavan mummon pehmeään syliin. Sympaattinen kuvakirja on omistettu kaikille, joiden mummola on kaukana.

 

 

Willmore, Alex: Minä näin mammutin (Kumma, suom. Noora Niemelä), helmikuu

Tervetuloa Etelämantereelle, missä joukko tutkimusmatkailijoita on havainnoimassa huimaa määrää pingviinejä. Pienin heistä kuitenkin huomaa yhtäkkiä valkoisessa maisemassa jotakin pingviinejä kummempaa. Jotakin villiä, ällistyttävän hienoa ja… MUINAISTA. Pikkuinen tutkija yrittää kertoa muille näkemästään, mutta kukaan ei usko häntä. Ei tietenkään, sillä eihän MAMMUTTEJA ole enää olemassa! Mutta vaikka muut yrittävät väittää pienen tutkijan näkyjä pingviineiksi, hän tietää, mitä on nähnyt. On vain mentävä ja etsittävä muinainen mammutti uudelleen!

 

 

Lasten kertomakirjallisuus:

 

Baer, Katarina, kuvitus Mari Kasurinen: Kohti tuntematonta (Teos), maaliskuu

Kaikujat ovat pikkuruisia avaruusolentoja, joilla on valtava tehtävä: pelastaa maailma täystuholta. Mutta operaatiolle välttämättömän vipstaaki, tarkoitin, on kadonnut avaruusaluksen haaksirikkoutuessa maapallolle.
Nunki, Nekkar ja Tauri ovat eläneet tarkkaan vartioidussa kaikujalinnassa, jonka ulkopuolella on hirvittävän vaarallista. Linnassa kiertää huhu katoavista lapsista... Nelikon on nyt löydettävä sekä totuus kadonneista lapsista että tarkoitin. Kohti tuntematonta aloittaa vauhdikkaan scifitrilogian alakoululaisille. 

 

 

Biddulph, Rob: Pähkinä Jones ja Piirretty kaupunki (Kumma, suom. Leena Ojalatva), maaliskuu

Pähkinä Jonesille piirtäminen on yhtä ihanaa ja ihmeellistä kuin taikominen, mutta taide ei voi ratkaista kaikkia hänen ongelmiaan. Pähkinän isä on kadonnut, ja Pähkinä itse on jumissa uudessa, loputtoman tieteellisessä ja tylsässä koulussa, jossa hänellä ei ole ystävän ystävää. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Pähkinä löytää erityisen lyijykynän, joka on turboladattu täyteen salaperäisiä voimia. Yhtäkkiä Pähkinä kykenee luomaan kuvia, jotka muuttuvat pelkistä piirroksista oikeiksi, käsinkosketeltaviksi asioiksi! Uuden ystävänsä Rockwellin ja pikkusiskonsa Lilliputin kanssa Pähkinä vedetään toiseen todellisuuteen, kokonaan piirrettyyn Kroman kaupunkiin. Ja jossakin piirretyn kaupungin sydämessä, kenties sen lyijyllä painetuissa laskoksissa, on joku, joka tietää, mitä Pähkinän isälle on tapahtunut...

 

 

Copeland, Sam ja Jenny Pearson, kuvitus Robin Boyden ja Katie Kear: Etsiväpari Takku ja Tuppi - Kaaoksen kalsarit (Tammi, suom. Kaisa Kattelus), toukokuu

Kaikenlaista outoa tapahtuu Pikku Outokodon kaupungin alakoulussa. Vakooja-etsivä Agatha Tuppi, 9 vuotta, päättää selvittää asian. Hän on ainoa, joka ei unohda outoja sattumuksia kun ne ovat ohi. Tai melkein ainoa, sillä uusi luokkatoveri Lenny Takku muistaa myös tapahtumat. Etsiväpari Agatha ja Lenny löytävät ikivanhan Kaaoksen kirjan, joka on piilotettu Kiellettyjen ja vaarallisten kirjojen huoneeseen. Mutta pystyvätkö he päihittämään pahat alushousut ja transsylvanialaiset hirviöt? 

 

 

Frölander-Ulf, Lena: Rapsu Huiskahäntä: Kamppailu kivikosta (Teos, suom. Jaana Nikula), helmikuu

Rapsu on itsepäinen ja villi murmelityttö, joka elää murmeleiden pikku yhteisössä laiskanpulskeaa elämää. Laajan kivikon toisella laidalla asuvat kyykäärmeet, jotka uskovat tiukkaan kuriin ja myrkkyhampaisiin. Kun käärmeet tulevat vierailulle ja ehdottavat pahaenteisiä muutoksia totuttuun järjestykseen, Rapsu huolestuu. Yhdellä uhkarohkealla retkellään Rapsu pelastaa käärmepoika Siksakin pulasta ja saa kuulla käärmeiden valtakunnan hampaidenkalistelusta, jonka seuraukset koskettavat kipeästi murmeleitakin. Runsaasti kuvitettu Rapsu Huiskahäntä aloittaa jännittävän ja humoristisen seikkailutrilogian.

 

 

Hatt, Jemma: Seikkailijat ja salaisuuksien kaupunki (Kumma, suom. Jade Haapasalo), tammikuu

Lara, Rufus, Tom ja Barney-koira valmistautuvat viettämään rauhallista joululomaa ja osallistumaan egyptologien vuosittaiselle lounaalle, jonka aikana heidän on tarkoitus saada palkinto kesän ja syksyn aikana tekemistään uskomattomista aarrelöydöistä. Osa kalleuksista on näytteillä illallisen järjestävässä museossa, mutta kesken tapahtuman ne kaikki yhtäkkiä ryöstetään! Seikkailijat alkavat selvittää rikosta yhdessä Laran Logan-sedän ja hänen naapurissaan asuvan Daisy-tytön kanssa. Onnistuvatko lapset pakenemaan mestarivarkaita ja pelastamaan aarteen, ennen kuin se menetetään ikiajoiksi?

 

 

Högnäs, Amanda, kuvitus Emilia Högnäs: Mölymäen tenavat ja vaihdokas (Kvaliti), helmikuu

Rasmuksen eno on nero - ainakin Rasmus ja tämän ystävät ovat sitä mieltä. Rasmus uskoo enonsa keksintöön, tämä on nimittäin keksinyt vaihdokkaanpaljastimen. Se on kone, joka löytää ihmismaailmassa elävät keijulapset. Kone tosin toimiikin väärällä tavalla ja kutsuu vaihdokkaan lasten luokse. Heidän on siis pakko viedä keiju takaisin kotiinsa kunhan ensin vain löytävät perille. Siitä alkaa seikkailu ympäri Suomea, josta ei puutu menoa tai hassuja sattumuksia.

 

 

Immonen, Helena, kuvitus Nora Surojegin: Näkymätön Milanna ja sisimanteri (Kumma), maaliskuu

Näkymätön Milanna on kiperän pulman edessä. Hän on jäänyt jumiin Näkymättömien kaupunkiin ja pääsee takaisin kotiin vain, jos onnistuu hankkimaan kirjastosta kadonneen Viheliäisten vihaisuuksien vihtomiskirjan takaisin. Kirjan on vienyt historian ovelin varas — Kettuna tunnettu mystinen voro. Mutta kukaan ei tunnu tietävän, kuka tämä Kettu on tai mistä hänet voisi löytää. Ei aikaakaan, kun Milanna on ystävänsä Timin kanssa keskellä elämänsä suurinta seikkailua, jossa jahdataan rosvoa, matkustetaan ajassa ja kohdataan salaperäinen sisimanteri. Trilogian päätösosa.

 

 

Jalo, Merja, kuvitus Kristiina Mäkimattila: Sotakoira Lex: Linnavuoren salahanke (Kvaliti), maaliskuu

Linnavuoren salahanke aloittaa alakoululaisille suunnatun jännityskirjasarjan, jonka päähenkilöinä seikkailevat lapset asuvat armeijan varuskunnan vieressä. Kasarmilla koulutetaan sotakoiria. Kun armeijalta varastetaan aseita ja samalla kokenut sotakoira nimeltä Lex katoaa, alkaa jännitys tiivistyä.

 

 

Juckes, Sarah Ann, kuvitus Sharon King-Chai: Satakieltä etsimässä (Sitruuna Kustannus, suom. Jaakko Kankaanpää), huhtikuu

Kymmenenvuotias Jasper on odottanut koko kevään, että hänen rakas satakielensä palaisi laulamaan puutarhaan. Se ei kuitenkaan ole siellä, kuten ei myöskään hänen sisarensa Rosie. Vanhemmat vaikuttavat surullisilta ja poissaolevilta, joten Jasper kerää rohkeutensa, reppunsa ja arvokkaan Lintukirjansa ja lähtee yksin etsimään satakieltä ja siskoaan. Tutkimusmatka vie Jasperin kaupungin ja maaseudun halki ja hän tapaa joukon hahmoja, jotka myös etsivät kadonneita asioita. Auttaessaan uusia ystäviään Jasper ymmärtää, ettei välttämättä löydä etsimäänsä matkan päätteeksi. Surullisimmalla hetkellä jostain kuuluu satakielen laulu.

 

 

Koskinen, Juha-Pekka, kuvitus Saana Nyqvist: Mysteerijengi: Tähtitornin vampyyri (Karisto), helmikuu

Keskelle kaupunkia on talven aikana rakennettu arvoituksellinen torni. Kun Mysteerijengin jäsenet Nico ja Iivo käyvät tutkimassa asiaa lähemmin, heille selviää, että kaiken takana on salaperäinen taiteilija Berta von Valkia. Kuin ihmeen kaupalla tähtitornihanke on saanut rakennusluvan, eivätkä oudot tapahtumat jää siihen. Berta von Valkian tähtitornia vainoaa kutsumaton vieras, josta hän haluaa eroon. Kuka kumma hiiviskelee öisin tornissa? Mysteerijengi on jälleen karmaisevan arvoituksen pyörteissä! 

 

 

Kurkijärvi-Willans, Anna, kuvitus Sami Saramäki: Charlotta ja unelmanallen salaisuus (Myllylahti), helmikuu

Kolmasluokkalainen Charlotta rakastaa kulunutta uninalleaan Nanaa yli kaiken, mutta yhtenä päivänä luokan diiva Emilia tuo kouluun uutuuslelu Sunnallen isänsä lelutehtaalta. Sunnalle on tehty vanhojen pehmolelujen kierrätetyistä turkeista, sille voi hankkia loputtomasti tarvikkeita, ja mikä ihmeellisintä, siihen rakastuu välittömästi. Nallen surullisissa silmissä on kuitenkin jotain outoa... Charlotan isä on lähtenyt työpaikastaan lelutehtaalta, koska hän ei usko hittilelu Sunnallen kierrätystarinaan. Eräänä aamuna Nana löytyy litimärkänä. Pian sen jälkeen Neean unilelu Aatos katoaa, ja jäljet johtavat lelutehtaalle. Mikä on unelmanallen salaisuus, ja pystyvätkö Charlotta ja pehmolelut selvittämään sen?

 

 

Malinen, Janne, kuvitus Teemu Juhani: Verenpunainen kristalli (Tammi), kesäkuu

Syksyn kylmät tuulet puhaltavat, ja Waaralinnassa alkaa uusi lukuvuosi. Oskar, Robin ja Vilma tapaavat jälleen parantolan tutun henkilökunnan sekä uuden ylilääkärin, Hjalmar Klemetin. Kaikki on päällisin puolin hyvin, mutta pinnan alla tiiviin kolmikon ystävyys joutuu koetukselle. Pahaenteiset yölliset äänet voimistuvat taas eivätkä jätä Oskaria rauhaan. Metsään johtavan kartan viimeinen osa löytyy viimein, ja lapset kuulevat salaperäisestä ja hengenvaarallisesta tehtävästä. Tehtävästä, jonka vain he kolme voivat suorittaa...

 

 

Mark, Ian, kuvitus Louis Ghibault: Hirviönmetsästyksen opas aloittelijoille (Kumma, suom. Noora Niemelä), helmikuu

Hirviönmetsästys ei ole lainkaan niin helppoa kuin luulisi. Jack jos kuka sen tietää, sillä jätti on juuri äsken ilmestynyt hänen puutarhaansa ja yrittänyt SYÖDÄ HÄNEN TÄTINSÄ. Kun Jack ihan vahingossa voittaa jätin, hän huomaa yhtäkkiä päätyneensä yrmeän, 200-vuotiaan hirviönmetsästäjän oppipojaksi. Hänen ainoat aseensa ovat hänen älynsä, katapulttinsa ja maaginen — ja joskus melkoisen epäluotettava — kirjansa nimeltään Hirviönmetsästyksen opas aloittelijoille. Jackia kuitenkin vähän huolettaa, että hän ei ehkä olekaan se sankari, jota kaikki odottavat. Mutta toisaalta, kuinka monta hirvittävää, verenhimoista hirviötä maailmassa nyt edes voi olla? (Vastaus: AIVAN JULMETUN MONTA. Ja sitten on vielä karhukin, jonka nimi on Humbert.)

 

 

Marttinen, Tittamari, kuvitus Reija Kiiski: Luka ja Lulu lomalla hiihtokeskuksessa (Kvaliti), helmikuu

Luka ja Lulu ovat tulleet vanhempiensa kanssa lomalle pohjoiseen. Lukan äiti seurustelee Lulun isän kanssa, joten kaverukset ovat kuin sisaruksia keskenään. Kahdet silmä- ja korvaparit näkevät ja kuulevat enemmän kuin yhdet, joten yleensä heiltä ei jää mitään huomaamatta. Ei tälläkään kertaa, kun hiihtokeskuksessa alkaa tapahtua kaikenlaista epäilyttävää. Kuka on vastuussa suloisen husky-pennun katoamisesta? Entä kuka varasti arvokkaan lumikvartsin matkamuistomyymälästä? Ja miten tähän kaikkeen liittyvät hiihtäjälegendan kultaiset monot ja laulajatähden omituiset oikut?

 

 

Niemelä, Reetta, kuvitus Katri Kirkkopelto: Mustan kuun majakka (Lasten Keskus), toukokuu

Sinimäessä tapahtuu jotain todella hämäräperäistä. Kaupungin kujilla partioi ”Pidämme Örkit Sinun Iloksesi Loitolla Öisin” -kerho eli P.Ö.S.I.L.Ö, joka vainoaa salaväkeä. Luihu Quumestari kehittelee juoniaan vanhalla peilitehtaalla, ja salaväkeä katoaa mystisesti. Salamieli Saimi ja muut salakerholaiset yrittävät vimmatusti selvittää, mistä on kyse, mutta se on hankalaa, kun aikuiset hengittävät niskaan. Sitten tapahtuu se, mitä kerholaiset ovat kaikkein eniten pelänneet: yksi heistä katoaa! Kerholaiset ryhtyvät vaaralliseen operaatioon pelastaakseen ystävänsä ja ratkaistakseen salaväen kohtalon. Surun ja huolen keskellä maan uumenissa alkavat hehkua kuunhopeiset liekit, lohiskäärmeiden sydäntulet. Onko mahdollista, että kauan sitten romahtaneen majakan loistoon syttyy vielä kerran salaväen ikiaikainen merkkivalo?

 

 

O’Connell, David, kuvitus Seb Burnett: Hitulaiset (Kumma, suom. Annukka Kolehmainen), huhtikuu

Ketterä Itunen on hitulainen. Hitulaiset näyttävät ja kuulostavat aivan ihmisiltä, mutta he ovat vain muutaman senttimetrin mittaisia. Sukupolvia sitten hitulaiset asuivat labyrinttimaisissa sokkeloissa Hämäränhyssyn kaupungin alla, piilossa ihmisten uteliailta katseilta. Mutta sitten jotakin tapahtui, ja he vain… katosivat. Nyt Ketterä, hänen vanhempansa ja pikkuveljensä ovat ainoat jäljellä, ja suurin osa sokkeloisista tunneleista on suljettu kielletyksi alueeksi. Eräänä päivänä Ketterä kuitenkin löytää ikivanhan kartan, jonka mukaan syvällä sokkeloiden sydämessä olisi paikka, jossa hitulaisklaanit olisivat muinoin kokoontuneet yhteen. Ketterä tietää, että hänen on päästävä tutkimaan asiaa, vaikka tunnelit olisivat kuinka vaarallisia. Mutta pian hän huomaa, ettei hän olekaan ainoa, joka etsii kadonneita hitulaisia…

 

 

Paretskoi, Jyri: Metallinetsijät ja aarre maan alla (Karisto), maaliskuu

Omissa oloissaan viihtyvä Joel saa isältään lahjaksi vanhan metallinpaljastimen. Kun ensimmäiset aarteet - naulanpala ja naapurinrouvan kadonnut sormus - löytyvät nopeasti, Joel innostuu tosissaan. Uimarantaa haravoidessaan hän törmää kokeneempaan harrastajaan Julleen, jolta hän oppii lisää maanalaisten aarteiden etsimisestä. Vaikka useimmiten saaliiksi tulee pullonkorkki, voi joskus tehdä oikean muinaislöydön. Uusi alakoululaisten sarja kertoo suositun metallinetsintäharrastuksen saloista ja ystävyyden voimasta. 

 

 

Puikkonen, Arja, kuvitus Terhi Ekebom: Viimeiset lohikäärmeet (Lasten Keskus), maaliskuu

Mäyryskäkujalla on hiljaista, ränsistynyttä ja aika lailla outoa. Joka ikinen portti on tiukasti lukossa. Juuri tällaisista paikoista löytyy kiellettyjä lohikäärmetalleja. Tallin löytäminen ei ole helppoa, mutta Roopert aikoo onnistua. Etsintäretkelle lähtee mukaan Pikkuserkku, joka ymmärtää Roopertin palavan halun tulla lohikäärmeratsastajaksi. Kaikki eivät lohikäärmeisiin usko. Modernisoinnin ja siistimisen lautakunta haluaa jyrätä vanhan Mäyryskäkujan ja rakentaa tilalle kerrostaloja. Silloin jäisivät kodittomiksi Yön Pimeys, pieni Violetti ja muut upeat eläimet. Roopert ja Pikkuserkku päättävät toimia. Lohikäärmeet on pakko pelastaa!

 

 

Pyysalo, Marketta, kuvitus Teemu Juhani: Matka yli aikojen (Lasten Keskus), huhtikuu

Toivo nousee rautatieasemalla vahingossa väärään junaan. Juna ei menekään mummon luo, vaan ihan johonkin muualle, ajassa taaksepäin. Alkaa huima, hauska ja filosofinen seikkailu, jossa Toivo matkaa eurooppalaisen rautatien lähtöpisteeseen. Mutta entä paluumatka? Sehän on vissi, että koskaan emme palaa sinne, mistä lähdimme. Taitavasti kudotun tarinan pohjalla on ajatus siitä, että me olemme toistemme tulevaisuus ja sitä kautta myös toistemme toivo.

 

 

Rosenberg, Riikka-Maria, kuvitus Kati Vuorento: Saara ja naakka (Tammi), huhtikuu

Saara päätyy satumaiselle aikamatkalle 1700-luvulle lemmikkinaakkansa taikapesän kautta. Parivaljakko tutustuu Saaran ikätoveriin Alexanderiin, kartanon nuoreen herraan. Pojan on vaikea ymmärtää nykytytön puheita eläinlääkärihaaveista ja koulusta, sillä hänen ajassaan tytöiltä odotetaan aivan muuta. Hillitty tunnelma kuitenkin rikkoutuu, kun Alexander kertoo, että metsistä kuuluu avunhuutoja, teiden varsille ilmestyy pelokkaita lehmiä ja palvelijoita on kadonnut. Liikkuuko metsässä jokin peto? Lapset lähtevät etsintäretkelle, joka huipentuu henkeä salpaaviin hetkiin jyrkänteellä. Mutta ehtivätkö Saara ja naakka Peterson takaisin omaan aikaansa, ennen kuin taian vaikutus loppuu

 

 

Spont, Siri, kuvitus Andrea Femerstrand: Melli on minun (Otava, suom. Nina Tarvainen), helmikuu

Emman paras kaveri on shetlanninponi Melli. Emma käy joka päivä tallilla hoitamassa sitä. Välillä työ on rankkaa, mutta aina sen arvoista. Paitsi silloin kun Emman isosisko muistuttaa, että Melli on oikeasti hänen poninsa. Niin epäreilua! Emma päättää lintsata tallilta ja sen sijaan pitää hauskaa ystävien kanssa koulun jälkeen. On kiva, kun ei tarvitse paiskia hommia karsinassa, mutta Melliä tulee ikävä. Ehkä silläkin on nälkä ja yksinäinen olo... Elämä ponien kanssa on mutaista, raskasta – ja aivan ihanaa. Ponisarjan aloitus lukemaan opetteleville.

 

 

 

Varhaisnuoret

Alston, B. B.: Amari ja taikureiden peli (Otava, suom. Ilkka Rekiaro), tammikuu

13-vuotias Amari odottaa leppoisaa kesää Yliluonnollisten asiain viraston junioriagenttina. Kun salaperäinen Taikuriliitto tarjoaa mahdollisuutta nousta johtoonsa, Amari kieltäytyy. Tällöin paikkaa alkaa havitella taikuri, jolla on vaarallisia suunnitelmia. Alkaa taikureiden suuri peli, jonka tarkoituksena valita Yön veljien vallan perijä. Peli on hengenvaarallinen, mutta siitä Amari ei voi kieltäytyä. Fantasiasarjan toinen osa.

 

 

Isto, Sanna: Näkymättömät (Tammi), huhtikuu

Lomanvietto kaukana kaupungista ja kavereista ei ollut se, mitä Pii toivoi hartaasti odottamaltaan kesältä. Ja sitten vielä lomatalokin osoittautuu oudoksi ja arveluttavaksi. Kuka on poika, joka liikuskelee huoneissa kuin kotonaan, ja miksei kukaan muu näe häntä? Piin ulkopuolisuuden kokemus kääntyy vahvuudeksi, sillä hän näkee asioita, joita muut eivät huomaa. Pian hän on keskellä pikkukylän aurinkoista idylliä varjostavaa salaisuutta. Liittyvätkö lomataloihin kohdistuvat varkaudet sekä puoli vuotta aiemmin tapahtunut, selvittämättä jäänyt kuolemantapaus toisiinsa? Entä mitä tekemistä salaperäisellä vihreäpipoisella pojalla on tämän kaiken kanssa?

 

 

Kotila, Katariina: Ohjat solmussa (Myllylahti), huhtikuu

Kahdeksasluokkalaisen Vilman hevosharrastus saa uuden käänteen, kun naapuritallilta löytyy vuokrahevoseksi puoliveriruuna Kapu. Vihdoin Vilmalla on hevonen, jonka kanssa voi treenata monta kertaa viikossa! Haaveissaan Vilma näkee jo ensi kesän estekisat, vaikka yhteistyö Kapun kanssa ei sujukaan heti yhtä hienosti kuin heppakirjoissa. Entä jos hän teki virheen vaihtaessaan tallia? Ja onko vauhdikas Kapu sittenkin hänelle vähän liikaa?

 

 

Mäki, Harri István: Kirottu (Haamu), helmikuu

Viktorin ja Melissan piti olla ikuisia ystäviä, kaksi toisensa löytänyttä kummajaista koulun tasaharmaan oppilasmassan kansoittamalla käytävällä. Mutta Melissa pilasi kaiken, ja Viktor päätti tehdä Melissan elämästä elävän painajaisen. Kun Viktor kohtaa Melissan sattumalta järven rannalla, hän tönäisee kinastelun päätteeksi uimataidottoman tytön laiturilta. Viktor syöksyy auttamaan, mutta liian myöhään. Seuraavana päivänä Melissa ilmestyy kouluun kuin mitään ei olisi tapahtunut. Pian Viktor huomaa itse olevansa keskellä painajaista...

 

 

​Nurmi, Suvi: Ajankaitsija (Myllylahti), huhtikuu

Yhdeksännellä luokalla Essi on voimiensa äärirajoilla. Aikamatkallaan kovia kokeneen äidin kuntoutus vie hänen kaiken vapaa-aikansa, ja samaan aikaan pikkusisko Oona saa olla oma huoleton itsensä. Syksyyn tulee pilkahdus valoa, kun Essi saa kutsun Suomen Aikamatkaajanuorten Salaseuran kokoukseen. Salaseuralaiset harrastavat vaarallista yhteismatkaamista Ajankaitsijaksi kutsumansa aineen avulla. Essi huomaa kykenevänsä sen vaikutuksen alaisena vaistomatkoihin, joiden kautta hän pääsee lähemmäksi äitinsä menneisyyden salaisuuksia. Vaistomatkoissa piilee kuitenkin vaaransa, kuten Essi saa pian huomata. Routala-sarjan kolmas osa.

 

 

Parvela, Timo, kuvitus Mari Luoma: Melkein mahdoton tehtävä - Savuna ilmaan (Wsoy), helmikuu

Eliaksen salaperäinen puhelin lähettää toisen tehtävän: Selvitä kuka räjäytti Albert-instituutin? Melkein mahdoton tehtävä numero kaksi vie Eliaksen ystävineen ammoin räjähtäneen Albert-instituutin tyhjälle tontille, ja pian heidät on imaistu kiihtyvään seikkailuun ja mahdottomiin tilanteisiin. Yllättävän loppuratkaisun jälkeen Elias on taas millin lähempänä tärkeintä kysymystään: kuka hän oikeastaan on? Mysteerisarjan toinen osa.

 

 

Rönkä, Seita: Kaksoisjoen kartanon kummituskierros (Haamu), helmikuu

Reetta saapuu pakkolomalle Kaksoisjoen kartanoon yhtä lämpimällä mielialalla kuin taloa natisuttava jäätävä sää. Vaihtoehtojen ja pakoreittien puuttuessa hän alkaa vähitellen kotiutua. Salakäytäviä ja outoja huoneita täynnä olevan kartanon lumo alkaa purra kuin ulkona paukkuva pakkanen. Kartanon tuntumassa alkaa pyöriä kummaa väkeä. Omituinen tallirenki hiippailee Reetan kintereillä. Pian käy ilmi, ettei Reettaa ole tuotu korpeen sattumalta. Jotkut tahot ovat liikkeellä pahoin aikein. Ja ne ovat huomanneet Reetan...

 

 

Stewner, Tanya: Alea Aquarius 1 - Meren kutsu (Sitruuna Kustannus, suom. Sari-Anne Ahvonen), maaliskuu

Meri on vetänyt Aleaa puoleensa niin kauan kuin hän muistaa. Mutta houkutteleviin aaltoihin liittyy hengenvaara. Alea ei saa missään olosuhteissa joutua kosketuksiin kylmän meriveden kanssa. Hän muistaa erittäin hyvin äitinsä varoituksen ennen kuin tämä katosi jäljettömiin. Kuka Alea on ja mistä hän on lähtöisin? Alkuperäänsä etsiessään hän tutustuu Alpha Cru-seikkailujengiin, joka purjehtii Crusis-veneellä maailman valtamerillä. Eräänä päivänä myrsky iskee ja heittää Alean yli laidan, eikä mikään ole enää ennallaan...

 

Stowell, Louie: Loki - Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste (Wsoy, suom. Maria Lyytinen), maaliskuu

Asgårdin jumalat ovat saaneet tarpeekseen Lokin piloista. Kun tämä leikkasi jumalatar Sivin hiukset, ylijumala Odinilla keitti yli ja hän päätti lähettää jumalkunnan kepposmaakarin Maahan jäähylle - 11-vuotiaan pojan ruumiissa. Lokilla on kuukausi aikaa parantaa tapansa ja hankkia riittävästi hyvyyspisteitä maagiseen päiväkirjaan tai muuten Loki saa viettää loppuikänsä kuopassa myrkkykäärmeen kanssa. Yllätys, yllätys, miinuspisteitä alkaa kertyä saman tien... Uuden fantasiasarjan avausosa.

 

 

Westin, Miila: Myyttiset 1 - Loputon talvi (Teos), maaliskuu

On kesäkuu ja lumimyrsky. Luonto on mennyt sekaisin, eikä kukaan tiedä mitä tehdä. 10-vuotias Eevi palaa kotiin vaarinsa hautajaisista ja törmää talvisessa metsässä ohran haltijaan. Eevi saa selville, mikä on kummallisen sään takana, ja jos jotain ei tehdä ja pian, talvi voi jatkua ikuisesti. Eevi tempautuu mukaan taianomaiseen seikkailuun sekalaisen haltiajoukkion kanssa päämääränään vapauttaa keväisen luonnon herättäjä, jonka Louhi on kaapannut tuonpuoleiseen. Matkalla Eevi törmää monenlaisiin myyttisiin olentoihin, eksyy metsänpeittoon ja pujahtaa viimein loven kautta Tuonelaan, sielulintujen lepopaikkaan.

Nuortenkirjat ja Young Adult -kirjallisuus

 

Hai, Magdalena: Sarvijumala (Otava), maaliskuu

Lauri herää sairaalasta kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen, eikä muista sitä edeltävistä tapahtumista paljoakaan. Äiti on kuitenkin kuollut ja koko elämä nuljahtanut uomistaan. Kun Lauri aloittaa hitaan toipumisen pikkukylässä tätinsä luona, hänellä on epämiellyttävä tunne, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Kuolleet eivät pysy kuolleina eikä naapurin kaunis Vilja-Maaria halua elää. Kun ikkunan taakse ilmestyy jättimäinen sarvipäinen hahmo, Lauri alkaa nähdä kiihdyttäviä ja kammottavia unia, jotka tuntuvat aivan liian todellisilta.

 

 

Han, Jenny: Ei kesää ilman sinua (Wsoy, suom. Antti Hulkkonen), huhtikuu

Kesä-sarjan toinen osa on täynnä kaipausta ja rakkautta. Edellisenä kesänä Bellyn unelmat toteutuivat ja ajatuskin, että hän ei viettäisi kesää rantahuvilassa Conradin perheen kanssa, tuntui käsittämättömältä. Mutta asiat elämässä muuttuvat, joskus silmänräpäyksessä. Vuodenaika, jota hän on aina kiihkeimmin odottanut, onkin jotain mitä hän kammoaa. Kun Jeremiah soittaa ja kertoo, että Conrad on kadonnut, Bellyn pitää päättää, haluaako hän etsiä pojan jota rakastaa vai vihdoinkin päästää hänestä irti.

 

 

Helminen, Sini: Kalma (Myllylahti), maaliskuu

Kylmyys kietoutuu kaulaluille ja laulaa. Hyminä peittää ajatukset, hukuttaa ne hyhmäiseen virtaan. Kuka minä olin? En muista enää. Menetys on jättänyt Hallan murheen murtamaksi ja ajaa hänet toivottomaan yritykseen. Epätodennäköinen nelikko ajaa hautajaisten jälkeen ruumisautolla Suomen halki kilpaa aikaa vastaan. Matkassa on keski-ikäinen hautausurakoitsija, tietäjä ja kalmahinen sekä yksi kissa. Tuonen virta on synkkä ja armoton, eikä kukaan kulje sen ylitse kuin yhteen suuntaan. Virran takainen maa ei ole tuttu edes kalmanväelle, jonka tehtävänä on auttaa vainajat Tuonelaan. Mitä mahtaa sisukas rakkaus kuoleman mahtia vastaan? Trilogian päätösosa.

 

 

 

Jackson, Holly: Kiltti tyttö, julma kosto (Karisto, suom. Leena Ojalatva), huhtikuu

Pip ei ole enää etsivä. Nykyään hän juontaa Ravin kanssa podcastia murhatapauksesta, jonka he ratkaisivat edellisvuonna. Vaikka podcast on levinnyt viraaliksi, Pip vakuuttelee, että hänen päivänsä rikosten ratkojana ovat ohi. Pipin on kuitenkin syötävä sanansa, kun hänen tuttunsa Jamie katoaa. Poliisi ei tee mitään, joten Pip tarttuu toimeen. Samalla hän tulee paljastaneeksi lisää kaupunkinsa synkkiä salaisuuksia... ja tällä kertaa kaikki ovat kuulolla. Löytääkö Pip Jamien ennen kuin on liian myöhäistä? Jatko-osa Kiltin tytön murhaopas -kirjalle.

 

 

Kallioniemi, Tuula: Pitkä ja komee (Otava), helmikuu

Vennu ei todellakaan halua muuttaa iskän työn takia hikiseen satamakaupunkiin sellutehtaan varjoon. Siellä sanojakin väännellään ihan kummasti. Entisille kotikulmille pitää jättää rakas Viivi. Viivin silmät, kikatus ja pehmeys... Miten Vennun ja Viivin jutun käy? Uusissa ympyröissä Vennun pasmat sekoittaa ensin kipakka luokkatoveri Viivi kakkonen, sitten Lola, Vennua melkein päätään pitempi tumma kaunotar. Pojan tunteet heittävät pahasti volttia. Miksi kaiken pitää olla niin mutkikasta!

 

 

Klune, TJ: Kuiskailevan oven alla (Karisto, suom. Mika Kivimäki), toukokuu

Tervetuloa Hugon teehuoneelle, jossa juomat ovat kuumia, leipomukset tuoreita ja kuolleet vain läpikulkumatkalla! Kun viikatemies noutaa Wallacen tämän omista hautajaisista ja Hugo, erikoisen teehuoneen omistaja, lupaa auttaa hänet rajan yli, Wallace tajuaa olevansa kuollut. Wallace ei ole kuitenkaan valmis jättämään elämää, josta oli hädin tuskin nauttinut. Kun käy ilmi, että Wallacella on vain viikko aikaa siirtyä tuonpuoleiseen, hän yrittää mahduttaa kokonaisen eliniän seitsemään päivään.

 

 

Koiranen, Mikko: Jättiloikka Jan Valkoselle (Myllylahti), maaliskuu

Jan Valkonen, 16-vuotias lieksalaisnuori, on toivottoman ihastunut Nitaan, mutta kaikki lähestymisyritykset jäävät puolitiehen. Hän saa kuitenkin selville, että Nita on kuolemanvakavasti masentunut eikä halua ottaa minkäänlaista apua vastaan. Lieksassa pitää majaansa myös kylähullun maineessa oleva Ihmenainen, jonka huhutaan antaneen monelle paikalliselle nuorelle lähes yliluonnollisia kykyjä näiden harrastuksissa. Voisikohan Ihmenainen auttaa jotenkin myös Nitaa? Ihmenainen on kuitenkin kadonnut, ja Nita on saamassa poikaystävän Pyrtsistä, väkivaltaisesta kovanaamasta. Ja mitä pidemmälle Jan Ihmenaista etsiessään pääsee, sitä suuremmat asiat ovat pelissä – lopulta koko maailman kohtalo.

 

 

Koskinen, Juha-Pekka: Puhdas valhe (Aviador), maaliskuu

Hyvät ystävykset Linda, Ben, Amanda ja Joni asuvat Marsissa, eikä heillä ole kokemusta elämästä muualla. He ovat kyllä kuulleet Maa-planeetasta, mutta uskoneet heille syötetyn käsityksen, että Maa on asumaton ja elinkelvoton. He muistavat ajat, jolloin myrskyisinä päivinä heidän kotikaupunkinsa Kadiksen ylle piti nostaa suojakupu. Sellainen ei ole ollut vuosiin tarpeen, sillä Marsin myrskyt ovat laantuneet ilmakehän parantamistoimien takia. Vähitellen väite Maan asumiskelvottomuudesta paljastuu ystävyksille valheelliseksi propagandaksi. Tämän seurauksena ryhmä Marsissa asuvia totuuden etsijöitä alkaa valmistella lähtöä Maahan.

 

 

Kujanpää, Mari: Rumuuspäiväkirja (Otava), maaliskuu

”Kaikilla muilla on päämäärä, ja ne kulkee sivuilleen vilkuilematta. Niitä odotetaan jossain. Mä en ole menossa minnekään eikä mua odoteta missään. Silti mun jalat talloo eteenpäin”. 
Ikä 14 vuotta, kengännumero 42, pituus 175 senttiä, kuppikoko AA ja naama karmean ruma, niin Malva määritellään. Ivalliset kommentit koulussa osuvat selkään ja sydämeen, vaikka piiloutuisikin mustan hupparin alle. Sitten vierelle talloo Runo, joka on innostunut luonnosta ja taiteesta niin kuin Malvakin. Todenmakuinen nuortenromaani rohkeudesta olla oma itsensä ja löytää omat ihmisensä.

 

 

Luhtanen, Sari: Tuhkimo tennareissa (Otava), helmikuu

Sini-Ella Tuhkalan tehtävälista ennen kesälomaa ja yläkoulun vikaa luokkaa: 1) hanki täydellinen kulmakynä, 2) hanki kesätyöpaikka, 3) hanki poikaystävä. Listan toteuttaminen osoittautuu odotettua hankalammaksi. Esteenä tuntuvat olevan niin kohtalo, onni, arki kuin perhekin, etenkin siskopuolet Late ja Pete. Ykköspoikaystäväehdokas Joonas kyllä nappaa kädestä kiinni ja solmii Sini-Ellan tennarinnauhat, kun tämä on kaatua portaissa, mutta jatkon suhteen on haastavampaa. Elämän pitäisi olla kuin suoraan sadusta, mutta miksi se ei ole?

 

 

McManus, Karen M.: Neljä askelta murhaan (Wsoy, suom. Inka Parpola), maaliskuu

Pidä ystävät lähelläsi… ja salaisuutesi ominasi. Aloitteleva true crime -toimittaja palaa entiseen kouluunsa ja alkaa tutkia vanhaa murhatapausta. Neljä vuotta sitten Brynn Gallagherin koulun suosituin opettaja murhattiin. Tapauksen saamasta julkisuudesta huolimatta tekijää ei koskaan löydetty. Nyt Brynn palaa vanhaan kouluunsa ja on päättänyt saada selville, miksi opettaja Larkin murhattiin. Hän on saanut harjoittelupaikan true crime -podcastin taustatoimittajana ja saa huomata, että totuutta etsii moni taho, osa mitä raadollisimmin keinoin. 

 

 

Meresmaa, J. S.: Tytär hämärän, piika pimeän (Myllylahti), huhtikuu

Tiedonjanoinen mutta köyhiin oloihin syntynyt Malka on lähtenyt etsimään parempaa elämää ja asuu Hellantian tietäjän metsätilalla opinsisartensa kanssa. Eräänä päivänä hän löytää polun varresta hylätyn pienokaisen. Hän poimii lapsen turvaan lähestyvältä yöltä ja pedoilta. Malka ei tiedä, että niin tehdessään hän avaa oven salaisuuksien maailmaan, josta Rauniaran valtakunnassa on vaiettu iät ja ajat. Samaan aikaan valtakunnan pääkaupungissa nuori eloseppä Arona Pohtovius on tehnyt toisenlaisen mullistavan löydön. Vuosisataiset salaisuudet ja ennalta määrätyiltä vaikuttavat kohtalot alkavat purkautua voimalla auki, kun Malka ja Arona esittävät tahoillaan kysymyksiä, joita muut eivät ole uskaltaneet kysyä... 

 

 

Paasio, Leena: Bengtskär itä kahdeksan (Wsoy), huhtikuu

Eetu palaa lukioon ja purjehdusseuraan oltuaan puoli vuotta poissa uupumuksen takia. Isänsä vaatimusten ristipaineessa purjehtiva Rasmus on odottanut pahinta kilpakumppaniaan, ja vaikka Eetu voittaa hänet kisoissa toistuvasti, katsovat pojat toisiaan uusin silmin. Eetun kadonneesta äidistä ei ole havaintoja, mutta Eetu ei yhäkään usko onnettomuuteen. Kun Rasmus pääsee totuuden jäljille Bengtskärin piskuisella majakkasaarella, vihjeet johtavat hämäriin bisneksiin ja mahdolliseen ympäristörikokseen. Kukaan ei pysty peittämään jälkiään ikuisesti. Sarjan toinen osa.

 

 

Paija, Ella: Soita minulle karusellin kelloa (Tammi), toukokuu

Teemu on päässyt kesätöihin huvipuistoon yhdessä muiden nuorten kanssa. Edessä on unelmien kesä! Järven rannalla oleva suuri huvipuisto on täynnä värejä ja ääniä. Mutta vähitellen kesä muuttuu oudoksi, koneet temppuilevat itsestään ja vuoristoradalla tapahtuu onnettomuus, kun huoltomies kiipeää huipulle ilman valjaita. Sitten pikku lapsi katoaa keskellä päivää. Mitä hänelle on tapahtunut?

 

 

Sarjanoja, Katinka: Kisälli (Voikukka Kustannus), helmikuu

Syntymälahjaksi voi saada kirouksen tai siunauksen ilman omaa syytään tai ansiotaan, ja Corde uskoo varmasti tietävänsä, kumpi hänen kohdalleen on osunut. Nuorten vartijakisällien aloittaessa koulutuksensa Cordelle ja hänen tovereilleen selviää, että heillä on vastassaan taikuudella luotu uhka, joka voi tuhota koko kaupungin.

 

 

Sirén, Mirjami: Kaupunki ilman koteja (Myllylahti), maaliskuu

Suljetussa kaupunkivaltio Airepoliksessa innovaatiot ovat ihmishenkiä tärkeämpiä. Jokainen asukas kouluikäisestä lähtien pakotetaan keksimään uusia ideoita, joiden avulla kaupunki voi kehittyä. Kaupungissa ei ole lainkaan koteja, sillä siellä uskotaan, että paikallaan pysyminen tukahduttaa luovuuden. Neljätoistavuotias Kipinä, hänen siskonsa Vanamo ja isänsä Jalava ovat saaneet tarpeekseen valtion ahdistavasta ilmapiiristä ja valvonnasta. Kipinän pahin painajainen on Luovuuskuutio, tiiviisti suljettu älyhuone, josta ei pääse ulos, ennen kuin on keksinyt uuden innovaation. Mutta kun pakoretki alkaa, kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Airepolis ulottaa lonkeronsa pelottavan pitkälle.

 

 

Terentjeva, Dess: Freestyle (Wsoy), helmikuu

Kai ja Mandi eivät muista aikaa ennen tanssia – tai ennen toisiaan. He ovat erottamattomat ystävät, joiden askelkuvioihin tulee yllättäen säröjä, kun Mandi ihastuu tanssikoulun tyttöön. Kai taas ei tiedä kiinnostaako häntä seurustelu ylipäänsä. Kai on kyllästynyt itseään koskeviin olettamuksiin, joiden muotteihin hän ei sovi. Hän on alkanut kuitenkin aavistaa, että hänellekin voisi olla olemassa oma lokero. 

 

 

Tiainen, Marja-Leena: Gangsterin poika (Avain), toukokuu

Jesse asuu äidin kanssa Vaskikylässä. He muuttivat sinne vähän aikaa sitten. Jessen isä on vankilassa. Sofia on 15-vuotias. Jesse on ihastunut tyttöön. Hän pelkää, että Sofia ja muut kaverit saavat tietää isästä. Eräänä iltana Jesse on matkalla kotiin, kun kaksi poikaa hyökkää hänen päälleen. Toinen poika huutaa: ”Sun isä tappoi mun isän!”

 

 

With, Mikko: Saakelin sieppaus (Myllylahti), helmikuu

Uuno on 17-vuotias lukiolainen, jota ajatus tulevasta kesästä kotona pienellä paikkakunnalla ahdistaa, etenkin äidin uuden miesystävän ilmestyttyä kuvioihin. Onnekseen Uuno onnistuu saamaan kesätöitä Oulusta. Uusista kavereista numeroleikkejä rakastava Iiris saa aikaan sydämentykytyksiä, Hessu kuvaa kaiken nettiin ja Tuisku sekoilee. Lupaavasti alkanut kesä rikkoutuu, kun Uunon täti alkaa käyttäytyä omituisesti. Tapahtuma seuraa toistaan, ja lopulta Uuno löytää itsensä istumassa vangittuna saunamökin lauteilta. Ovi on lukossa, kännykkä viety, eikä kukaan vastaa huutoihin. Onko Uunon parhaasta kaverista, salaperäisestä Heikkisestä, tilanteen pelastajaksi?

 

 

Listauksen kokosi kustantajien katalogeista:
Henriika Tulivirta / Sivupiiri