Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat 2022

Kirjahylly

10 kirjaa

10.12.2021
|Kaikki kirjahyllyt

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat on valittu vuonna 2021 ilmestyneistä lasten - ja nuortenkirjoista. Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Ehdokkaita on molemmissa sarjoissa viisi. Palkinnot myöntää Suomen Nuorisokirjailijat ry.

Raadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri. Suomen Nuorisokirjailijat ry rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkintojen arvo on vuosiluvun mukaisesti 2022 euroa. Palkinnot jaetaan 14.1.2022.

Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat ja raadin perustelut:

Pia Krutsin & Jani Ikonen: Kaupunki kukaties (WSOY 2021)
"Monipuoliset ja oivaltavat runot yhdistelevät arkea ja seikkailua lukuisin erilaisin tekstityylein. Kirja on rytmikäs ja pursuilee elämää: runokaupunkiin ovat tervetulleita kaikki, jokaiselle on paikkansa. Jokainen aukeama on uusi yllättävä maailma. Tekstin lento ja rytmi juhlivat kielen materiaalisuutta. Runouden valttikortti on, että sen avulla huomio kiinnittyy kielen ilmaisuvoimaan, joka tässä kirjassa on niin runsas, että lukeminen on puhdasta riemua. Ja kuten hyvään riimittelyyn aina kuuluu, tätä kirjaa on mahdotonta lukea lausumatta ääneen parhaita pätkiä."

Tuomas Kärkkäinen: Suomen ämminkäiset värikuvina (S & S 2021)
"Kekseliäs kuvakirja sopii luettavaksi kaikenikäisille ja auttaa havainnoimaan ympäristöä täysin uudella tavalla. Kaupunkitilassa elävät otukset saavat todellisuuden kääntymään uuteen valoon. Kirjallisuudessa arvokkainta on sen kyky saada katsomaan maailmaa uusin silmin. Tätä kirjaa lukiessa oivaltaa, että ämminkäiset ovat aina eläneet keskuudessamme, mutta vasta nyt ne tulevat huomatuiksi. Fabulointi on niin inspiroivaa, että kaupunkitilasta tehdyt havainnot houkuttelevat myös lukijaa keksimään omia otuksia."

Reetta Niemelä & Katri Kirkkopelto: Mustan kuun majatalo (Lasten Keskus 2021)
"Viehättävä fantasiamaailma tempaisee lukijan mukaansa alkusivuilta lähtien. Pienen kaupungin asukkaiden takaa paljastuu kokonainen uusi maailma, jonne sukelletaan niin vaivattomasti, että yliluonnolliset tapahtumat tuntuvat itsestään selviltä. Mustan kuun majatalo on miljöö, johon lukija haluaisi muuttaa pysyvästi. Fantasiahahmojen joukkoon mahtuu traagisia, hullunkurisia, pelottavia ja sympaattisia olioita. Kirjan huumori on lämmintä ja terävää. Teos ottaa voimakkaasti kantaa myös luonnonsuojelun ja luonnon monimuotoisuuden puolesta."

Timo Parvela & Pasi Pitkänen: Varjot 1: Helähdys (Tammi 2021)
"Mukaansatempaava, jännittävä seikkailu, jossa fantasiaelementit nivoutuvat saumattomasti yhteen todellisen maailman kanssa. Helähdys on huimaava seikkailu, joka käsittelee surun teemaa poikkeuksellisen hienosti ja lohdullisesti. Tutuista aineksista kasvaa suurenmoinen ja eeppinen kertomus, joka kuvataan tapahtumien tasolla elävästi ja hauskasti. Yksinkertainen kulkusen helähdys voi ratkaista koko maailman tulevaisuuden."

Elina Rouhiainen & Kaisa Ranta: Valkeantuoja (Minerva 2021)
"Kiehtova fantasiatarina Nelimaan lapsista, jotka yhdistävät voimansa yhteisen hyvän puolesta. Juonenkäänteitä ja henkilöhahmoja on runsaasti, mutta teksti on silti helposti lähestyttävää ja selkeää. Valkeantuoja on loistelias kertomus, joka hengästyttää ensimmäisiltä sivuilta saakka. Kuten fantasiaan kuuluu, kaikki henkilöhahmot ovat kiehtovia, eläviä ja samaistuttavia. Valkeantuoja on romaani, jota on mahdoton jättää kesken. Maailman tulevaisuus on lasten käsissä, ja vaikka heidän tehtävänsä näyttää mahdottomalta, lukija luottaa heihin kuin vuoreen. Vain harvassa tarinassa on tällaista lämpöä ja viisautta."

Topelius-palkintoehdokkaat ja raadin perustelut:

Anniina Mikama: Myrrys (WSOY 2021)
"Historialliseen Suomeen sijoittuva romaani on seikkailutarinan ohella ylistys luonnolle ja sen voimille. Myrryksen kerronta on vahvaa ja elävää, tarina nielee heti sisäänsä. Erityisen arvokasta kerronnassa on sen tarkkuus ja yksityiskohtaisuus. Fantasia elää luontevana ja kiinteänä osana tarinan maailmaa. Se on niin uskottavaa, että kirjan maisemaan jää lukemisen jälkeenkin viettämään aikaa. Päähenkilö Niilo on suurenmoinen ja ikimuistoinen hahmo, jonka näkökulmasta katsottuna maailma näyttää huumaavalta ja kiehtovalta."

Nadja Sumanen: Sade on kaikille sama (Otava 2021)
"Monipuolisen novellikokoelman tarinat tekevät vaikutuksen ja jäävät mieleen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin. Väkevät novellit eivät haaskaa sanoja selittämiseen. Kerronta tapahtuu suoraan ja suoravälitteisesti nuorten henkilöiden näkökulmasta. Se tekee novellien tapahtumista kiehtovia ja eläviä ja pakottaa lukijan samastumaan tarinoiden maailmaan. Kerronnan nopeat käänteet ja tapahtumiin keskeltä leikkaavat novellit ovat inspiroiva lukukokemus."

Dess Terentjeva: Ihana (WSOY 2021)
"Rohkea ja raikas säeromaani käsittelee herkällä otteella mutta uskottavasti seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta. Teos muistuttaa siitä, miten meillä kaikilla on mahdollisuus kasvaa, oppia uutta ja muuttaa toimintaamme paremmaksi. Ihana on pakattu täyteen jännitteitä. Tihentynyt kieli kuvaa täydellisesti ihastuneen ja intohimoisen ihmisen mielenliikkeitä. Some-maailman kommentointi kerrostuu teoksen luontevaksi osaksi. Ihana on kertomus poukkoilevien sanojen maailmasta, jossa elävät ihmiset rakentavat haaveille ja unelmille kokonaisia palatseja."

Marja-Leena Tiainen: Hotelli Desperado (Icasos 2021)
"Sydäntäpuristavan realistinen kirja kuvaa uskottavasti sitä, mitä pakolaiset ja turvapaikanhakijat joutuvat usein kokemaan saadakseen sen, mitä me pidämme itsestäänselvyytenä: turvallisen, ihmisarvoisen elämän. Hotelli Desperadossa koko maailman myllerrys tiivistyy kahteen ihmiseen. Syyrian sota tulee Danielin myötä osaksi suomalaisen Islan elämää. Intensiivinen romaani tihentää maailmanlaajuisen myllerryksen ihmisen kokoiseksi kertomukseksi."

Mikko With: Saakelin satanen (Myllylahti 2021)
"Vauhdikas ja hulvaton seikkailukertomus kuvaa nuoria uskottavasti: se tunnistaa nuorten maailman niin kirjan henkilöinä kuin lukijoina. Romaanissa on hyvä imu ja rautainen juoni. Saakelin satanen on uskottava kertomus siitä, miten kahdelle kaverukselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin lähikaupan ryöstäminen. Kerronnan täsmälliset yksityiskohdat ja nuoren pojan väkevä elämä tekevät mahdottomaksi romaanin tapahtumien kyseenalaistamisen. Teoksella on voimakas sisäinen kerronta ja kuvailu elokuvamaisen elävää. Kieli on tarkkaa ja yksinkertaisuudessaan täsmällistä."

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoja:
Suomen nuorisokirjailijat ry