Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 2019 jaettu

Ajankohtaista
1.10.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä vuoden 2019 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot. Palkinnot myönnetään merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon sai tänä vuonna professori Pertti Mustajoki erittäin merkittävästä ja pitkäaikaisesta tiedonjulkistamisesta terveystiedon ja terveellisten elämäntapavalintojen alalla. Mustajoki on julkaissut lukuisia painonhallintaa käsitteleviä kirjoja. Laihdu pysyvästi ilmestyi ensi kertaa vuonna 1988 (Duodecim). Sitä ovat seuranneet mm. Paahtoleipäkatastrofi (Duodecim 2003), Ylipaino - tietoa lihavuudesta ja painonhallinnasta (Duodecim 2007), Painonhallinta (Duodecim 2010) ja viimeksi Vähennä kaloreita ilman dieettiä (2016).

Lisäksi myönnettiin seitsemän tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa.

Tuottaja Maiju Ristkari, kuraattori Nina Suni ja valokuvaaja Vesa Tyni palkittiin monimuotoisesta Sukupuolena ihminen -hankkeesta, jonka yhteydessä julkaistu Sukupuolena ihminen -kirja (Tammi 2018) on kattava esitys sukupuoli-identiteeteistä. Se on suunnattu nuorille, mutta soveltuu yhtä hyvin kenelle tahansa sukupuoli-identiteeteistä kiinnostuneelle.

Kasviarkeologi ja -biologi, filosofian tohtori Teija Alanko palkittiin teoksesta Malva ja mulperi. Poimintoja entisajan puutarhoista (SKS 2018). Arkeobotaniikan tutkimuksiin nojaten Alanko luo kirjassaan tiiviin mutta moniulotteisen kuvauksen erilaisista suomalaisista puutarhatyypeistä ja selvittää niille ominaisten kasvilajien historiaa.

Valtiotieteiden tohtori, professori emeritus Seppo Hentilä palkittiin teoksesta Pitkät varjot. Muistamisen historia ja politiikka (Siltala 2018). Teos kuvaa vuoden 1918 sodan tulkinnoista ja muistamisesta eri vuosikymmenillä käytyä kamppailua.

Tutkija, ekologi Katariina E. M. Vuorinen (kirjailijanimi Maria Katajavuori) palkittiin teoksesta Kuoleman ja elämän kysymys. Miten yksilöt, lajit ja yhteiskunnat altistavat itsensä tuholle (Atena 2018). Kirjassa Katajavuori esittää, että niin solut kuin sivilisaatiotkin ovat itsetuhoisia järjestelmiä, jotka eivät tartu ikuisen elämän mahdollisuuteen vaan valitsevat kuoleman.

Yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologi Anna Kontula palkittiin teoksesta Eduskunta. Ystäviä ja vihamiehiä (Into 2018). Teos on tiiviisti kirjoitettu kuvaus, joka esittää sisäpiiristä käsin, mitä suomalaisen demokratian ytimessä, eduskunnassa, tapahtuu.

Toimittaja Kimmo Oksanen ja valokuvaaja Heidi Piiroinen palkittiin teoksesta Ohikuljetut. Erään kerjäläisperheen tarina (WSOY 2018). Oksanen ja Piiroinen ovat seuranneet romanialaisen kerjäläisperheen tarinaa kymmenen vuotta, 2007–2017. Tästä työstä on syntynyt valokuvanäyttely, useita lehtijuttuja ja lopulta kirja, joka kertoo kuvin ja tekstein Mihaelan tarinan.

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund palkittiin teoksesta Väder som förändrade världen (Sää joka muutti maailmaa S&S 2018, suom. Ulla Lempinen). Teos tuo ilmastonmuutosta käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun punnitun ja laaja-alaisen näkökulman.

Elämäntyöpalkinto ja palkinto Sukupuolena ihminen -hankkeesta ovat suuruudeltaan 20 000 euroa. Muut palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Valtioneuvosto: Vuoden 2019 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin