Lauri Jäntin säätiön palkinnot 2019 jaettu

Ajankohtaista
31.1.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäjänä toimiva Lauri Jäntin säätiö on jakanut vuosittaiset palkintonsa. Lauri Jäntin tietokirjailijapalkinnon sai Antti Haataja teoksestaan Pohjoinen : Jälkemme maailman laidalla (Tammi 2018). Palkintoperusteluista: "Pohjoinen on harras kuvaus Saamenmaan luonnosta. Se johdattaa lukijan pohjoisimpaan Suomeen ja Jäämeren rannoille. Antti Haataja opastaa halki yöttömän yön ja päivättömän päivän, revontulten rätinän ja paukkupakkasten. Hänen matkassaan tapaa miekkavalaan ja lohen, sopulin ja sääsken, ekosysteemin muistin ja luonnon monimuotoisuuden. Upeat valokuvat ja myötäelävä teksti tuovat luonnon lähelle. – – Punnituista pohdinnoista, tarkoista tutkimustiedoista, kaunokirjallisenkin hienoista ilmaisuista ja ainutlaatuisista valokuvista rakentuu poikkeuksellisen hieno kokonaisuus: kaunis, ajatuksia herättävä, toimintaan haastava ja syvällinen tietokirja."

Tieto-Laurin sai lastenkirjailija Mauri Kunnas, ja hänen palkitsemisestaan on uutinen Sivupiirissä.

Säätiö jakoi lisäksi tunnustuspalkinnot neljälle tekijälle.

Tuomas Aivelo sai tunnustuspalkinnon teoksesta Loputtomat loiset (Like 2018). Palkintoperusteluista: "Kirjassaan Loputtomat loiset evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kertoo poikkeuksellisen kiehtovasti loisista, niiden aiheuttamista tartuntataudeista ja tieteellisestä tutkimuksesta. – – Tuomas Aivelo on kirjassaan onnistunut erinomaisesti muokkaamaan laajan tutkimustiedon helposti omaksuttavaan muotoon. Lukija pääsee myös tutustumaan tutkijan arkiseen kenttätyöhön Aivelolle merkityksellisen Madagaskarin sademetsässä."

Mia Kankimäki palkittiin teoksesta Naiset joita ajattelen öisin (Otava 2018). Perusteluista: "Teoksessaan Naiset joita ajattelen öisin Mia Kankimäki jäljittää eri aikakausien poikkeusnaisia: tutkimusmatkailijoita, taiteilijoita ja muita oman polkunsa raivaajia. Kankimäki kirjoittaa paljon myös itsestään. Näin vahvan minäkertojan käyttö on tietokirjassa poikkeuksellista, ja Naiset joita ajattelen öisin perustelee tyylilajivalinnan erinomaisesti. – – Naiset joita ajattelen öisin on saanut kaksi kirjastoluokitusta: se on sekä elämäkerta että kertomakirjallisuutta. Faktan ja fiktion välillä liikkuminen on matka, jolle lähteminen edellyttää perusteellisia valmisteluja ja suurta varovaisuutta. Kankimäki selviytyy voitokkaana perille."

Teemu Keskisarja palkittiin teoksesta Saapasnahka-torni : Aleksis Kiven elämänkertomus (Siltala 2018). Perusteluista: "Aleksis Kivestä on kirjoitettu enemmän kuin kenestäkään muusta kirjailijastamme. Historioitsija Teemu Keskisarja pääsee silti yllättämään. Teoksessaan Saapasnahka-torni hän kytkee Kiven elämän ja sen arjen yksityiskohdat aikalaisten todellisuuteen ja koko 1800-luvun kansankulttuuriin. – – Saapasnahka-tornin kieli pitää lukijan valppaana. Keskisarja lainaa Kiven sanastoa ja myötäilee tämän lauserakenteita, mutta hän myös yhdistää niitä rohkeasti nykykielen keinoihin. Hän rinnastaa ja asettaa vastakkain, liioittelee ja leikittelee, kiihdyttää ja hidastaa. Tässä sanomisen riemussa Teemu Keskisarja kulkee Kiven jalanjäljissä."

Helena Ruuska palkittiin teoksesta Hugo Simberg : Pirut ja enkelit (WSOY 2018). Perusteluista: "Helena Ruuskan Simberg-elämäkerta on loistelias kokonaisesitys Suomen kultakauden maalaustaiteen mestarista. Hugo Simberg. Pirut ja enkelit -kirjasta näkyy, kuinka kirjoittajan vilpitön innostus aiheeseen kantaa perinpohjaisen tutkimus- ja kirjoitustyön loppuun saakka. Teos on kokonaisuudessaan poikkeuksellisen huolellista työtä. – – Ruuskan teosta on edeltänyt 70 vuotta sitten laadittu Sakari Saarikiven väitöskirja, joka pysyi pitkään perusteellisimpana esityksenä Simbergin elämästä ja tuotannosta. Ruuskan teokselle voi helposti ennustaa yhtä pitkää ikää."

Lisätietoja:
Lauri Jäntin säätiö: Palkitut 2019

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

 

Lauri Jäntin säätiön palkintoja 2019 saaneiden kirjojen kansikuvia