Docventures 2015 kirjavinkit, viikko 5: Going Clear

Teema
2.9.2015

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky


 

Docventuresin kolmannen tuotantokauden tunnuslause on Tutki enemmän, luule vähemmän! Kirjasampo ja HelMet-kirjasto suosittelevat dokumenttien aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, ja joka viikko esiin nostetaan kyseisellä viikolla esitettävään dokumenttiin liittyvä vinkkilista.

Kaunokirjallisuuden tekijät ja teokset on linkitetty Kirjasammon tietoihin, tietokirjat puolestaan Finna-palveluun.

Lue enemmän!

 

Viikko 5: Going Clear / uskonto

 

Kaunokirjallisuus

 

Nick CaveKun aasintamma näki herran enkelin (1992), alkuteos And the Ass Saw the Angel (1989)

Muusikkona tunnetun Caven ensimmäisessä romaanissa syrjäisessä laaksossa asuville vanhemmille syntyy mykkä poika. Myös fundamentalistinen uskonlahko pitää majaansa laaksossa eikä suvaitse poikkeavia yksilöitä. Euchrid-poikaa kohtaan maailma ei tunne armoa, mutta hän itse tuntee henkilökohtaisesti Jumalan ja saa tältä tehtävän. Synkkä ja kauhistuttavakin tarina sisältää vanhatestamentillista paatosta mutta myös valoa ja kauneutta, joita Raamatusta yhtä lailla löytyy.

 

Jack KerouacDharmapummit (2006), alkuteos The Dharma Bums (1958)

Kerouacin teoksen väitetään johtaneen amerikkalaisnuorten ”rinkkavallankumoukseen” 60-luvulla. Dharmapummeissa kiipeillään vuoristossa, mitä myös kuvaillaan tarkasti, ja ollaan kiinnostuneita henkisemmistä asioista. Päähenkilö Japhy Ryderin innostuksen kohteina ovat zen-buddhalaisuus ja haikurunot: saman tien muistiin kirjattuun luontohaikuun voi kiteytyä Totuus. Kirjassa nousee esille materialistisen ja minäkeskeisen elämäntavan hylkääminen elämäntapana.

 

Juha RuusuvuoriPyhän kalan kultti (2007)

Norjalainen Vesisaaren satamakylä kokee uskonnollisen herätyksen ja uuden liikkeen symboliksi tulee kala, mikä on hieman ironista, sillä alueen ikivanha elinkeino kalastus on alkanut hiipua. Kun syntynyt kultti saa julkisuutta ja huomiota, siihen ovat lopulta puuttumassa jopa Vatikaani ja EU. Tapahtumien keskiössä ovat toimittaja Jonas, tämän naisystävä Maija ja Maijan poika Kolja. Kirjassa ihmiset kaipaavat uskontoa ja toisaalta haluavat vain juurtua ja elää rauhassa.

 

Miina SupinenSäde (2013)

Supisen romaanin Säde on nuori ja kaunis nainen, ateisti, joka alkaa haaveilla pääsystä kulttiin. Tähän avautuu mahdollisuus arkeologisilla kaivauksilla, joita suoritetaan pakanallisten muinaisuskojen nimeen vannovan yhteisön tyyssijassa. Jumalia on tarjolla useita, jokaisella puulla ja pensaalla omansa. Samanaikaisesti Säde deittailee sekä ikäistään nörttiä että vanhempaa arkeologimiestä, ja kolmiodraama alkaa olla valmis. Kyseessä on omalaatuinen ja humoristinen kasvukertomus.

 

Tietokirjallisuus

 

Ulla Appelsin: Lapsuus lahkon vankina – Leevi K. Laitisen tarina (2010)

Kauppaneuvoksen ja entisen lapsisaarnaajan elämäkerta.

 

Normand Baillargeon: Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi (2011)

Filosofin opas kriittiseen ajatteluun: "Baillargeonin opastuksella lukija oppii tunnistamaan päättelyn virheet, harhaanjohtavat tilastot ja epäilyttävän herkkäuskoisuuden."

 

Robert Dam: Avhopparen: mina 20 år i scientologin (2012)

Tanskalaisen ex-skientologin tie parikymppisenä tehdystä skientologien persoonallisuustestistä liikkeestä eroamiseen 20 vuotta myöhemmin.

 

Boyd Grant: What Is Scientology: History, Beliefs, Rules, Secrets and Facts (2014)

Objektiivisuuteen pyrkivä yleisesitys skientologian perusteista. Yritys selventää erityisesti sitä, minkälaiset syyt saavat ihmiset liittymään skientologeihin ja miksi toisaalta monet liikkeestä eronneet kritisoivat järjestöä kovasanaisesti.

 

Kristiina Kouros (toim.): Iloisen talon kellareissa (2011)

Suomalaisten kokemuksia etnisten ja uskonnollisten yhteisöjen sisällä tapahtuvasta henkisestä ja fyysisestä väkivallasta. Hätkähdyttäviä tarinoita ihmisoikeusloukkauksista, jotka jäävät pimentoon valtaväestöltä.

 

Gary Valentine Lachman: Tajunnan alkemistit: kuusikymmenluvun mystiikka ja Vesimiehen ajan pimeä puoli (2009)

Populaarikulttuurihistoriikki 1960-luvun maagisen vallankumouksen ytimestä, mystiikan ja okkultismin uudelleensyntymästä sekä hippi-idealismin yöpuolesta. Hippiliikkeessäkin suosittu mielen vapauttaminen merkitsi rauhan ja rakkauden lisäksi myös aggressioiden vapauttamista ja mielivaltaista toimintaa hyvän ja pahan tuolla puolen. Lachmannin teos rakentaa kiinnostavia kulttuurivirtausten ilmenemismuotoja aina 1900-luvun alkupuolelta 2000-luvulle.

 

Hannu Lauerma: Huijaus – Johdattelua, rohkaisua, psykoterroria (2008)

Psykiatri kertoo millaisin keinoin ihmisiä voidaan manipuloida. Havainnollisia esimerkkejä ongelmallisesti valtaa käyttävistä yhteisöistä sekä Suomesta että maailmalta.

 

Hannu Lauerma: Usko, toivo ja huijaus: rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin (2015)

Uudistettu painos manipuloinnin ja suggestoinnin vaaroista kertovasta tietopaketista.

 

Aini Linjakumpu: Uskonnon varjot: hengellinen väkivalta kristillisissä yhteisöissä (2015)

Muun muassa vanhoillislestadiolaisuutta kritisoinut tutkija näkee uskonnollisissa liikkeissä yhteyksiä muihinkin autoritaarisesti johdettuihin, tiiviisiin yhteisöihin.

 

Jenna Miscavige Hill: Bortom tron (2013)

Skientologiakirkon johtajan David Miscavigen veljentytär kertoo kirkon käytännöistä ja irtautumisestaan liikkeestä 21-vuotiaana.

 

Ronald L. Numbers: Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta (2015)

Eri alojen tutkijat pureutuvat uskonnon ja tieteen väliseen suhteeseen.

 

Jukka Timonen: Todellisuudesta toiseen: identiteetin rakentuminen uskonnollisista yhteisöistä irtautuneiden elämänkertomuksissa (2013)

Väitöstutkimuksessa uskonnollisista yhteisöistä irtautuneet kertovat kokemuksistaan ja rakentavat uudelleen ymmärrettävyyttä elämäänsä.

 

Pekka Virkamäki: Arka ja ahdas ismi (2005)

Hare Krishna -liikkeen entinen jäsen ja liikkeen Helsingin temppelijohtaja kertoo kokemuksistaan 1980- ja 1990-luvuilla.

 

Janet Reitman: Inside Scientology: The Story of America's Most Secretive Religion (2013)

Tutkivan journalistin perusteellinen selvitys skientologiasta. Perustuu vuosia kestäneeseen tutkimustyöhön, asiakirjoihin sekä niin nykyisten kuin entistenkin Skientologiakirkon jäsenten haastatteluihin.

 

Rick Alan Ross: Cults Inside Out: How People Get In and Can Get Out (2014)

Esittelyssä taktiikoita, joilla suljetut yhteisöt kontrolloivat ja manipuloivat jäseniään.

 

Kaunokirjavinkit: Kirjasampo.fi/Tuomas Aitonurmi
Tietokirjavinkit: HelMet-kirjastojen työryhmä

Kuva: Docventures

 

Edit. Artikkelia on muokattu 12.10. Tekstiin korjattiin tieto, jonka mukaan Jenna Miscavige on David Miscavigen veljentytär, ei tytär.