Djurberättelser

Länkar och information om genren djurberättelser

Skönlitteratur med djur som huvudtema. Djurromaner. Djurberättelser. Djursagor. Fabler. Djurdikter.

Fabel

En fabel är en kort och kärnfull berättelse som inte gör anspråk på att vara sann. Den har en sensmoral, det vill säga något som fabeln vill lära ut. Det kan till exempel vara att man ska arbeta flitigt och inte slösa bort tiden med att roa sig, eller att det går illa om man är elak.

I fabler är antropomorfism ett utmärkande tema, det vill säga djur, växter eller föremål kan tala och uppföra sig som människor. Man använder djurs tillskrivna egenskaper, det vill säga ugglan är klok, räven smart och slug, tigern modig och så vidare.

Från allra första början berättades fablerna muntligt. Efter hand skrevs de ner och förändrades då lite. En känd fabelsamlare var greken Aisopos som levde på 500-talet f.Kr. Han var en puckelryggad slav som var först med att skriva ner fablerna. Han berättade sagor om fångvaktarna och beskrev vad de gjorde fel. Men för att inte råka illa ut, gjorde han om karaktärerna till djur.

Fransmannen Jean de La Fontaine, som levde på 1600-talet skrev fabler på vers.

Ordet "fabel" kommer från latinets fabula (betonas på första stavelsen), som betyder 'berättelse'.

Fabel eller fabula är också en narratologisk term som ungefär betyder "händelseförloppet i kronologisk ordning." I en sådan specificeras varken personernas namn, platsen där berättelsen utspelar sig, eller tiden när den utspelar sig.

Källa:
Wikipedia 1.2.2016: Fabel. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Fabel)


Bokhyllor

Fisk och fiske-bokhylla

anna_e
22.6.2023
Fiske hör sommaren till. Här finns böcker för barn i alla åldrar. Temat är fiske, fiskar, fiskare.

35 böcker

Bekanta dig med hyllan Fisk och fiske-bokhylla

Ponnyn Mulles dagböcker

anna_e
8.12.2022
Den busiga ponnyn Mulle, känd från tidningen Min häst, har egna dagböcker, som skrivs av kompisen kaninen (eftersom hästar inte kan hålla i pennor med sina klövar).

10 böcker

Bekanta dig med hyllan Ponnyn Mulles dagböcker

Ulf Nilsson 1948-2021

anna_e
24.9.2021
Den mycket populäre svenske författaren Ulf Nilsson har avlidit. Han skrev ett stort antal böcker för barn och ungdomar, bland annat om lillasyster Kanin och kommissarie Gordon. I den här bokhyllan finns några av hans många böcker. 

37 böcker

Bekanta dig med hyllan Ulf Nilsson 1948-2021

Enhörningar

anna_e
1.2.2021
Enhörningar är som hästar, men de har ett horn i pannan. De har ofta magiska krafter. Här är en del enhörningsböcker för större och mindre barn. Jag rekommenderar speciellt Julie Sykes serie om Enhörningsakademin.

29 böcker

Bekanta dig med hyllan Enhörningar

Mauri Kunnas böcker

anna_e
29.1.2021
Mauri Kunnas har ett stort utbud av böcker för barn. Många av dem handlar om historia och litterära karaktärer, t.ex. böckerna om vikingar, hundarnas historiebok, hundarnas Kaleva och De sju hundbröderna.

22 böcker

Bekanta dig med hyllan Mauri Kunnas böcker