Djurberättelser

Länkar och information om genren djurberättelser

Skönlitteratur med djur som huvudtema. Djurromaner. Djurberättelser. Djursagor. Fabler. Djurdikter.

Fabel

En fabel är en kort och kärnfull berättelse som inte gör anspråk på att vara sann. Den har en sensmoral, det vill säga något som fabeln vill lära ut. Det kan till exempel vara att man ska arbeta flitigt och inte slösa bort tiden med att roa sig, eller att det går illa om man är elak.

I fabler är antropomorfism ett utmärkande tema, det vill säga djur, växter eller föremål kan tala och uppföra sig som människor. Man använder djurs tillskrivna egenskaper, det vill säga ugglan är klok, räven smart och slug, tigern modig och så vidare.

Från allra första början berättades fablerna muntligt. Efter hand skrevs de ner och förändrades då lite. En känd fabelsamlare var greken Aisopos som levde på 500-talet f.Kr. Han var en puckelryggad slav som var först med att skriva ner fablerna. Han berättade sagor om fångvaktarna och beskrev vad de gjorde fel. Men för att inte råka illa ut, gjorde han om karaktärerna till djur.

Fransmannen Jean de La Fontaine, som levde på 1600-talet skrev fabler på vers.

Ordet "fabel" kommer från latinets fabula (betonas på första stavelsen), som betyder 'berättelse'.

Fabel eller fabula är också en narratologisk term som ungefär betyder "händelseförloppet i kronologisk ordning." I en sådan specificeras varken personernas namn, platsen där berättelsen utspelar sig, eller tiden när den utspelar sig.

Källa:
Wikipedia 1.2.2016: Fabel. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Fabel)


Bokhyllor

Björnen Paddington

anna_e
2.10.2020
Björnen Paddington är en karaktär som skapades av den brittiske författaren Michael Bond (1926-2017). Björnen kommer från Peru och hittades på Paddingtons tågstation i London. Det är så den fick sitt namn.

10 böcker

Bekanta dig med hyllan Björnen Paddington

Enhörningar

anna_e
22.9.2020
Enhörningar är som hästar, men de har ett horn i pannan. De har ofta magiska krafter. Här är en del enhörningsböcker för större och mindre barn. Jag rekommenderar speciellt Julie Sykes serie om Enhörningsakademin.

27 böcker

Bekanta dig med hyllan Enhörningar

Böcker om dinosaurier

anna_e
8.7.2020
Barn älskar dinosaurier, dessa megastora utdöda djur som vi egentligen inte vet så mycket om. Hur såg dinosaurierna ut? Vi vet bara vilken form de hade genom att bygga upp deras skelett igen.

31 böcker

Bekanta dig med hyllan Böcker om dinosaurier

Nallebjörnar

anna_e
6.4.2020
Visste ni att 27 oktober är internationella nalledagen? Här kommer ett antal böcker om mysiga nallar. Här finns pekböcker, bilderböcker, kapitelböcker och godnattsagor. Jag kan speciellt rekommendera böckerna om Familjen Nalle!

33 böcker

Bekanta dig med hyllan Nallebjörnar

Hundliv

ElinaK
3.10.2018
Böcker om hundar.

43 böcker

Bekanta dig med hyllan Hundliv