Startsida

Sökning

Semantisk sökning och dataanalys för Boksampo Analyysi.kirjasampo.fi är ett alternativt sökgränssnitt för information om böcker och upphovsmän i Boksampo.

Boktips och –hyllor

Dagordningen

Tipset 26.5.2024
Frankrikes mest prestigefyllda litteraturpris är Prix Goncourt. Priset instiftades av författaren Edmond de Goncourt, född den 26 maj 1822, och det utdelades för första gången 1903. Många av pristagarböckerna har blivit översatta också till svenska, så även romanen Dagordningen av Éric Vuillard som fick priset 2017. Dagordningen är en verklighetsbaserad berättelse om nazisternas makttillträde i Tyskland på 1930-talet. Varför gick det tyska...

Bokhyllor

Minnesdag för förintelsens offer

Bokhylla
27 januari infaller dagen för förintelsens offer. Man valde 27 januari eftersom den dagen 1945 befriades Auschwitz av sovjetiska Röda armén.

Lars Kepler böcker

Bokhylla
Lars Kepler är en pseudonym för författarduon och äkta paret Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. De har hittills kommit ut med tio romaner, nio av dem hör till en serie med Joona Linna i huvudrollen.

Bokkarusellen 2024

Bokhylla
I Bokkarusellen tipsar bibliotekspersonal från olika delar av Svenskfinland om både barn-och ungdoms- och vuxenböcker som utkommit år 2023. Presentationerna direktsändes på Bibliotekskanalen 23-.25.1.2024.

Vinterböcker

Bokhylla
Här finns en blandning av olika slags romaner, med ett tema: ordet vinter ingår i titeln. Deckare, feelgood, historiska romaner.

Nobel 2023: Jon Fosse

Bokhylla
Nobelpristagaren i litteratur 2023; Norrmannen Jon Fosse. Här är några av hans publicerade verk, som inkluderar romaner, pjäser och noveller.
1
2
3
4
5

Läsarnas egna bokhyllor

Aktuellt

Bookerpriset 2024

Artikel 23.5.2024
Jenny Erpenbeck får årets internationella Bookerpris för romanen Kairos, en berättelse om Östberlin, DDR, ”en kärlek som gränsar till grymhet, och om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder” (från förlagets hemsida).

Skugg-Runebergsomröstning – vilken är din favorit bland kandidaterna till Runebergspriset?

Aktuellt 26.1.2024
Den lekfulla Skugg-Runebergsomröstningen ordnas igen. Avsikten är att hitta publikens favorit bland de kandidater som är uppställda för Runebergspriset.