Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Fröken Spöke

Tipset 2.3.2021
Veckans boktips handlar om fröken Spöke, eller fröken Sparre som hon egentligen heter. Tvillingarna Ebba och Ivar ska få en vikarie i skolan då deras lärare blivit sjuk. In kommer en kvinna som är lång och smal. Hon är blek i ansiktet och har långt svart hår. Eleverna gillar fröken Sparre, men det är något konstigt med henne. Hon har iskalla händer och verkar inte tåla att solen skiner henne i ögonen. Är hon egentligen ett spöke? Eller en vampyr...

Bokhyllor

Mauri Kunnas böcker

Bokhylla
Mauri Kunnas har ett stort utbud av böcker för barn. Många av dem handlar om historia och litterära karaktärer, t.ex. böckerna om vikingar, hundarnas historiebok, hundarnas Kaleva och De sju hundbröderna.

Boktips till Helmets lilla läsutmaning 2021

Bokhylla
Ni kanske har hört talas om läsutmaningen från Helmet, som har 50 punkter på sin lista. Det finns även en liten utmaning med 25 punkter. Det är samma punkter som på den med 50, bara färre. På Sidospår kan ni hitta den lilla läsutmaningen i sin helhet.

Luciaböcker

Bokhylla
Fira Luciadagen 13.12 genom att läsa böcker om Lucia som kommer med ljus i håret och lyser upp den mörka vinterkvällen.  Här finns böcker för små och stora barn, kapitelböcker och bilderböcker. Böckerna står i alfabetisk ordning.

Halloween

Bokhylla
Det börjar närma sig Halloween! Här är en lista över böcker som handlar om Halloween. Böckerna lämpar sig för småbarn, barn som kan läsa själva och äldre barn/unga. Böckerna står i alfabetisk ordning.

"Man läser" böcker

Bokhylla
En ny läsekampanj som heter "Man läser" vill uppmuntra pojkar och unga män till att börja läsa. Intresset för läsning är lågt när det gäller pojkar. Kampanjen tar bland annat hjälp av kända män som är populära bland den yngre befolkningen.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Sportlovskul på bibban

Aktuellt i Sidospår 19.2.2021
Snart är det dags för sportlov runt om i landet. Sportlovsdagarna varierar lite beroende på vilken skola det gäller. I Seinäjoki har Erte (Riksomfattande specialuppdrag gällande bibliotekstjänster som främjar barns och ungas läsande och läskunnighet) och Celia-biblioteket (som bl.a. har ljudböcker...

Runeberg Junior 2021 till Karin Erlandsson

Aktuellt i Sidospår 4.2.2021
Karin Erlandsson har vunnit årets Runeberg Junior pris för sin barnbok Nattexpressen. Det är andra gången i Runeberg Junior prisets korta historia som Karin Erlandsson vinner. Priset...

Övrigt innehåll