Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Vi ses på måndag?

Tipset 6.4.2020
Veckans boktips handlar om Joel, en pojke som går på ettan i gymnasiet. Han ska handla fredagsmys med sin lillasyster Alva, men köpet går inte igenom, då Joels mamma ännu inte satt in pengar åt honom på kontot. Vilken tur att Elias råkar finnas i affären. Tur och pinsamt på samma gång. Elias som Joel spanat in i skolan, men som tyvärr är ihop med Simon. Elias erbjuder att betala för Joels alla varor. Skönt. Kassakön är lång och en sur gubbe...

Bokhyllor

Nallebjörnar

Bokhylla
På senaste tiden har nallebjörnar dykt upp i fönstren i mångas hem! Gå ut på en promenad och räkna hur många nallar ni ser i fönstren! Sedan, när biblioteken öppnar igen, varför inte passa på att låna nalleböcker!

Astrid Lindgrens sagoskatt

Bokhylla
Astrid Lindgren (1907-2002) skrev sammanlagt 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker. Några av hennes mest kända karaktärer är Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, barnen på Saltkråkan och i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta, Madicken och Ronja Rövardotter.

Tove Janssons Muminböcker

Bokhylla
I år (2020) är det 75 år sedan den första Muminboken gavs ut! Den heter "Småtrollen och den stora översvämningen". I den boken letar Muminmamman och Mumintrollet efter sin pappa som är ute på äventyr. Det börjar regna med en stor översvämning till följd.

Helmets lilla läsutmaning 2020

Bokhylla
Här har vi samlat en del böcker som passar in för dig som vill följa Helmets lilla läsutmaning 2020.  Utmaningen har 25 punkter. Några punkter måste du som läsare själv välja bok till, t.ex.

Adventsböcker

Bokhylla
Snart är det dags att öppna första luckan i adventskalendern och läsa första kapitlet i adventsboken. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton!
1
2
3
4
5

Aktuellt

Helmets lilla läsutmaning 2020

Aktuellt i Sidospår 7.2.2020
Helmets lilla läsutmaning 2020ConfigureHelmets lilla läsutmaning 2020 En bra läsare klarar sig. Då du läser lär du dig förstå olika sortens texter och du hittar ord till...

Astrid Lindgrens sagoskatt

Aktuellt i Sidospår 17.3.2020
Det är inte bara Mumintrollet som fyller jämnt i år! Det gör nämligen även Pippi Långstrump, en av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer. Första boken om Pippi Långstrump publicerades 1945, samma år som Tove Jansson publicerade "Småtrollen och den stora översvämningen" (första boken om...

Övrigt innehåll