Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer)

Tipset 11.6.2021
Veckans boktips handlar om pojken Tom Gates. De som gillade att läsa om Greg Heffley i Dagbok för alla mina fans, kommer även att gilla att läsa om Tom Gates. Han tycker om att skriva och teckna om sin vardag. Det handlar om skolan, vad som händer hemma, den irriterande storasystern Delia, kompisen Derek och deras jobbiga klasskompis Marcus. Tom sitter bredvid Amy i skolan, och det tycker han mycket om. Han är lite förtjust i Amy.I den här boken...

Bokhyllor

Sommarböcker för barn

Bokhylla
Ett axplock av alla sommarböcker för barn. Här finns pekböcker för de allra minsta och även böcker för lite större barn. Böcker står i alfabetisk ordning enligt bokens titel.

Greta Gris

Bokhylla
Greta Gris är en mycket populär serie för de mindre barnen. På finska heter hon Pipsa Possu och på engelska heter hon Peppa Pig. Det finns en hel del böcker om Greta Gris och hennes föräldrar och lillebror Georg.

Aurora-serien (Bente Pedersen)

Bokhylla
Bente Pedersen är en norsk författare som skrivit ett stort antal böcker, för ungdomar och vuxna. För vuxna finns bl.a. de långa serierna "Huset Arent" och "Tre systrar". I den här bokhyllan listar jag hennes ungdomsserie Aurora som nu finns i 20 böcker.

Dagbok för alla mina fans

Bokhylla
Bokhylla som visar alla böcker som ingår i serien Dagbok för alla mina fans. Serien rekommenderas varmt. På engelska heter serien Diary of a wimpy kid och på finska är det Neropatin päiväkirja.

Bilderböcker om våren

Bokhylla
Det blir varmare, snön smälter och de första blommorna tittar fram. Här är bilderböcker som handlar om våren! Böckerna står i alfabetisk ordning efter bokens titel.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021

Aktuellt i Sidospår 26.3.2021
Nordiska rådet delar varje år ut priser i olika kategorier. Det är miljöpris, musikpris och filmpris. Man delar också ut priser för litteratur, en klass för vuxna och en klass för barn- och ungdomslitteratur. Nu har nomineringar kommit. 14 böcker har nominerats, av nordiska länder och territorier....

Boktips till Läsveckan 2021

Aktuellt i Sidospår 8.4.2021
Vi är nu mitt inne i Läsveckan, i år 5-11.4. Temat för 2021 är Läskunnighet - en medborgarfärdighet. Här följer några tips på böcker man kan läsa, inte bara under Läsveckan, utan hela året. Böckerna vänder sig till barn och ungdomar i olika åldrar. Jag länkar till bokhyllor där böckernas pärmbilder...

Övrigt innehåll