Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Unga kvinnor

Tipset 22.1.2020
Unga kvinnor är en klassiker av Louisa May Alcott (1832-1888). Hon skrev sin bok "Little Women" redan på 1860-talet. Ursprungligen gavs boken ut i två delar, den första delen 1868 och den andra delen 1869. På 1880-talet slog man ihop båda delarna och gav ut den som en bok. Det är den bok hon är mest känd för, även om hon skrev några böcker till. Men böckerna har också kommit ut enskilt. Den versionen jag hade inför skrivandet av...

Bokhyllor

Tove Janssons Muminböcker

Bokhylla
I år (2020) är det 75 år sedan den första Muminboken gavs ut! Den heter "Småtrollen och den stora översvämningen". I den boken letar Muminmamman och Mumintrollet efter sin pappa som är ute på äventyr. Det börjar regna med en stor översvämning till följd.

Helmets lilla läsutmaning 2020

Bokhylla
Här har vi samlat en del böcker som passar in för dig som vill följa Helmets lilla läsutmaning 2020. (Läs mera om utmaningen på Sidospår). Utmaningen har 25 punkter. Några punkter måste du som läsare själv välja bok till, t.ex.

Adventsböcker

Bokhylla
Snart är det dags att öppna första luckan i adventskalendern och läsa första kapitlet i adventsboken. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton!

Böcker om pappor

Bokhylla
Snart är det fars dag igen och då kanske det kan vara roligt att låna böcker för mindre barn som handlar om just pappor och barns relation till pappor. 

Halloween

Bokhylla
Det börjar närma sig Halloween! Här är en lista över böcker som handlar om Halloween. Lämpar sig både för yngre barn som kan läsa själv och lite äldre barn och ungdomar. 
1
2
3
4
5

Aktuellt

Nominerade till priset Runeberg Junior 2020

Aktuellt i Sidospår 15.11.2019
Kandidater till det litterära priset Runeberg Junior 2020 har offentliggjorts. Sammanlagt tävlar 10 böcker om prissumman på 10.000 euro. Vinnaren utses av daghemsgrupper och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå, som nu ska läsa de nominerade böckerna och rösta på sin favorit. Målet är att stöda barns...

Helmets lilla läsutmaning 2020

Aktuellt i Sidospår 30.12.2019
Helmets lilla läsutmaning 2020 En bra läsare klarar sig. Då du läser lär du dig förstå olika sortens texter och du hittar ord till dina egna berättelser. Du förstår olika känslor, andra människor, historia samt känner till många slags tider, vanor och platser. Det är aldrig för sent att öka sin...

Övrigt innehåll