Startsida

Sökning

Boktips och –hyllor

Den sinnrike junkern Don Quijote av la Mancha

Tipset 28.9.2023
Den 25 september är Miguel Cervantes födelsedag! Spaniens nationalskald föddes till en fattig adelsfamilj 1547 och hade ett händelserikt liv innan han blev författare. Han var bland annat kammartjänare hos en kardinal i Rom, soldat i den spanska flottan, och blev tillfångatagen och såld som slav i Alger. I slutet av 1590-talet hamnade han i fängelse på grund av skattefiffel – och det var där som han började skriva romanen Don Quijote....

Bokhyllor

Chick lit

Bokhylla
Här kommer böcker som klassats i som chick lit; en genre som ofta skrivs av kvinnor och riktar sig till kvinnor. Böckerna passar bra att läsa på stranden eller i hängmattan. Det finns många fler chick lit böcker men det här är ett smakprov.  

Bokkarusellen 2023

Bokhylla
I Bokkarusellen tipsar bibliotekspersonal från olika delar av Svenskfinland om både barn-och ungdoms- och vuxenböcker som utkommit år 2022. Presentationerna sänds på Bibliotekskanalen 24-26.1.2023.

Julläsning

Bokhylla
Många julböcker hör till klassen feelgood. Men här finns också humor och Agatha Christies detektiv Hercule Poirot som löser mysterier. 

Läslov 2022 – lästips för vuxna

Bokhylla
Höstlov är lika med läslov! Här kommer Boksampos lästips för höstlovet!

Feel good till hängmattan

Bokhylla
Semestertider nalkas, och Boksampo vill tipsa om nya feel good-böcker som passar perfekt för lata sommardagar i hängmattan. Vill du besöka ett litet kaneldoftande café i Köpenhamn eller ett våffelbruk i storslagen fjällmiljö?
1
2
3
4
5

Läsarnas egna bokhyllor

Aktuellt

Augustprisets vinnare 2022

Artikel 29.11.2022
Augustprisernas vinnare har utsetts 28 november. Årets svenska skönlitterära pris gick till Ia Genberg för hennes bok Detaljerna. (Weyler förlag) Årets svenska facklitterära pris fick Nina van den Brink för boken "Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf." (Norstedts)

Skugg-Runeberg omröstning pågår

Aktuellt 3.1.2023
Den 5 februari 2023 delas traditionsenligt årets Runebergspris ut. I år tävlar 10 kandidater. Äldre män (av Johan...