Info

Boksampo.fi/Kirjasampo.fi är en tvåspråkig webbtjänst för skönlitteratur. I Boksampo hittar du intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser. Du kan också se i vilka bibliotek böckerna finns, berätta om de böcker du läst och rekommendera dem åt andra.

Målsättningen med Boksampo är en levande webbplats för skönlitteratur med mångsidiga sökmöjligheter, litteraturnyheter, boktips, recensioner m.m. Vi vill gärna lyfta fram också äldre litteratur och hembygdslitteratur. Bland de skönlitterära verken finns inte bara beskrivningar av romaner utan även novellsamlingar, diktsamlingar m.m. Boksampo innehåller också uppgifter om noveller och i vilka novellsamlingar de ingår

Boksampo innehöll till en början i huvudsak vuxenlitteratur. Under ett projekt åren 2013-2014 fördes också barn- och ungdomslitteratur in i Boksampo.  För ungdomsböcker finns det en egen avdelning i Boksampo, som heter Sidospår.

I Boksampo produceras också redigerat innehåll så som boktips, aktuella litteraturnyheter och bokhyllor kring olika teman.  

Boksampo upprätthålls av Biblioteken.fi.

Komplettering av informationen i Boksampo

Informationen i Boksampo kompletteras kontinuerligt. Uppgifter om nya verk kommer till Boksampo via BTJ. Om någon uppgift saknas eller är felaktig kan du skicka feedback via Respons-formuläret eller per e-post: kirjasampo(at)kirjastot.fi.

Författaruppgifterna i Boksampo kommer i huvudsak från författarsidor gjorda av landskapsbiblioteken. Författaruppgifter kan du komplettera via detta webbformulär.

Boksampos logon

Du kan ladda ner logon för Boksampo och Kirjasampo från Biblioteken.fi:s materialbank.

Teknik

I Boksampo utnyttjas semantisk webbteknik. Det är SeCo (Semanttisen laskennan tutkimusryhmä) vid Aalto universitet och Helsingfors universitet som har utvecklat tekniken, metoderna och publiceringskonceptet som används i Boksampo. Mer om Boksampos teknik och forskningsartiklar hittar du på SeCos sida: http://www.seco.tkk.fi/applications/kirjasampo

Boksampo och Sidospår på Facebook

Vi som upprätthåller Kirjasampo.fi/Boksampo.fi-tjänsten

Matti Sarmela (huvudredaktör Kirjastot.fi)
Kaisa Hypén (huvudredaktör Kirjasampo.fi)
Eetu Mäkelä (Semantic Computing Research Group, Aalto-universitetet)
Antti Salminen (Kirjastot.fi)
Harri Oksanen (Kirjastot.fi)
Tuomas Aitonurmi (Åbo stadsbibliotek, redaktör för Kirjasampo.fi)
Virva Soikkeli (Vasa stadsbibliotek, Boksampo)
Elina Kupari (Vasa stadsbibliotek, Boksampo)
Katja Kyllönen (redaktör Sivupiiri, Kirjastot.fi)

Samarbetsparter

UKM, Kirjastot.fi/Biblioteken.fi, Åbo stadsbibliotek, Vasa stadsbibliotek, landskapsbiblioteken, Yle, SeCo och BTJ

Registerbeskrivning

Registerbeskrivning av Boksampo på Biblioteken.fi

Tillgänglighetsutlåtande

Tillgänglighetsutlåtande

Mer information om Boksampo

Artikel i FSBF:s medlemstidning Bibban

Artiklar och publikationer på finska