Eldorado

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Guldgrävarboken Eldorado är den andra delen i Bosse Hellstens autofiktiva trilogi från utmarkerna. Hellsten har lämnat bangården i Orivesi, bekant från Solen dånar på, och bosatt sig i en liten fjällstuga i de nordligaste vildmarkerna. Skalden stretar på med sina bestyr under arktisk himmel. Dagarna fylls av små sysslor. I dagboksdikterna pågår en kamp om att skriva och försörja sig på ett anständigt sätt. Planer finns på att vaska guld och inrätta en egen guldreserv, självförsörjning hägrar. Men vardagsbestyren skjuter upp guldprospekteringen. Kölden har spräckt kärlet på latrinen och översvämning råder i ölgropen. Mullvaden gräver sönder gården. Dagen då dyngkärran ska dras närmar sig. Inget guld finns i markerna. Penningen är avlägsen. Solen dånar på var en vilda västern-skildring från en förfallen bangård i Orivesi, som jämfördes med Henry David Thoreaus Walden och Jack Kerouacs Big Sur. I Eldorado fortsätter rapporterna från utmarkerna. Vi rör oss längre norrut och djupare in i det vilda.
Bosse Hellsten (f. 1978) vann första pris i Arvid Mörne-tävlingen 2004 och debuterade med den diktboken Tango för babianer (2005) året därpå. Hellsten har studerat filosofi vid Åbo Akademi och är bosatt i Helsingfors.

Ämnen och teman

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

143

Språk

Lisätietoja

På omslaget även: Karigasniemiv. 2764, 99910 Inari.