Ekollon

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Yoko Ono är konstnär, musiker, fredsivrare, miljökämpe och mycket mer. Med sin nya bok Ekollon fortsätter hon de konceptuella instruktioner som hon inledde med den numera legendariska boken Grapefruit.

Precis som i den första boken är hennes grundidé att 1) konstverken inte behöver utföras av avsändaren/konstnären utan hellre av mottagarna/publiken och att 2) konstverken inte behöver utföras handgripligen utan lika gärna bara i tankarna. Det är så man kan ta ut svängarna helt och hållet, det är så man kan bli gränslöst kreativ.

Själva begreppet konst förvandlas därmed radikalt: istället för traditionella målningar som stilla beskådas av passiva betraktare blir konsten något dynamiskt-föränderligt-oavslutat-växande, konsten blir publikens kreativa tänkande.

Boken Ekollon är överrumplande och oförutsägbar - och samtidigt profilerad, sträv, egensinnig, tydligt präglad av en formande konstnärspersonlighet, av Yoko Ono, denna mångfacetterade österländska-västerländska kvinna, ikon, nutidsmetafor, som alla känner till men få vet särskilt mycket om.

För massmedia är Yoko ibland (fortfarande!) "kvinnan som splittrade Beatles", som vilseförde John Lennon, man kommenterar hennes udda sångstil - allt det där är bara ytliga fraser. I själva verket är hon en betydelsefull experimenterande internationell konstnär, en självständig, djupsinnig, genomreflekterad systematisk ifrågasättare, en experimentator som varit verksam i decennier och "gjort allt" i konceptkonstväg, en ohejdbar kreatör med uppsjöar av originella ideer. Hennes stora konstutställningar som ständigt turnerar världen över - på senare år har hon haft utställningar nära oss, i Wanås i Skåne 2011, på Moderna Museet i Stockholm 2012 och på Louisiana i Danmark 2013 - visar med tydlighet hennes väldiga bredd och djup.

Boken är späckad med tankeväckande och annorlunda projekt, allt riktat som uppmaningar till läsaren.

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Titel

Utgivningstid

Sidantal

208

Förlag

Språk

Översättare

Titel

Första publikation

ja

Språk