Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Havet i gryningen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Corriere della Sera Jamila flyr från Gaddafis armé som just dödat hennes make. På Medelhavets strand betalar hon en stor summa pengar till en människosmugglare och hon och hennes son Farid påbörjar överfarten till Italien i en livsfarlig, överfylld båt, där både bensin och dricksvattnet tar slut. På en strand på en ö utanför Sicilien hittar den artonårige Vito en amulett, som en arabisk pojke har burit. Vito tänker på sin mor Angelina som föddes och växte upp i Tripolis i Libyen. När Gaddafi kom till makten tvingades Angelina och hennes föräldrar, jämte andra italienare, att lämna Libyen. När Vito, hans mor och mormor får ett turistvisum åker de till Tripolis.

Margaret Mazzantini är född i Dublin 1961, bor nu i Rom med man och fyra barn. Hennes mor är irländska och hennes far italienare. Med Zinkbaljan debuterade hon 1994, och den följdes av Rör dig inte 2001, båda utgivna på Bonniers. Hennes fjärde bok Twice Born filmatiserades 2012. Havet i gryningen är hennes sjätte och senaste bok. Den ges ut på Lindelöws i januari 2014. Författaren är aktuell för Bok & Biblioteksmässan i spetember 2014. Hon har erhållit en rad priser och finns översatt till ett trettiotal språk.

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

125

Språk