Vad drömde du om

Typ

bilderböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Bilderbok. 3-6 år.

»Vad drömde du om?«, frågar Li’s mamma och börjar försiktigt kamma ut sin flickas trassliga hår. Li är nyvaken och rufsig. Om en kort stund är det dags att gå till skolan. Men först berättar Li om den underliga, hisnande – ibland skrämmande – dröm hon haft under natten. Hon berättar om ett monster, labyrintiska gångar, en blinkande fyr … Och om hur hon överallt letat efter kompisen Lotta.

Texten är skriven av Solja Krapu-Kallio som 2002 belönades med Slangbellan för bilderboken Jag behöver Lillbrorsan. Hon är också tvåfaldig svensk mästare i Poetry Slam och författare till diktsamlingar och romaner. Hennes originella sätt att skriva – melodiskt och rappt, ibland på rim och med egenuppfunna ord och uttryck som »gnisterbroccolitopp« och »en trasselsudd av drömmar och bandmakaroner« – leder närmast tankarna till Lennart Hellsings språkvärld.

Vad drömde du om? är illustrerad av Sara Gimbergsson, nybliven medlem i Svenska Barnboksakademin. Hon har ett fyrtiotal bilderböcker bakom sig och har fått ett flertal utmärkelser för sitt bildberättande, bland annat Göteborgs Stads kulturstipendium (2011). Bilderna i Vad drömde du om? är gjorda i akvarell, ­gouache och kollageteknik.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

32

Språk