Från nionde våning

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Stig Johansson mönstrade för sista gången av en båt 1964. Under åren till sjöss såg han världen i vitögat. Hade sedan många olika jobb, blev på 70-talet socionom och utredde arbetsskador på försäkringskassan. 1985 debuterade han hos Bra Lyrik, med Carl-Magnus von Seeth som redaktör, med samlingen "Den kapsejsade himlen". Samma år började han också, tre gånger i veckan, publicera sina aforismer och gubbar i Sydsvenskan.
Stig Johansson är sedan femtio år bosatt i Malmö. Där lever han nu ett stilla liv på nionde våningen i ett hus från vilket man kan se havet.
Här ett längre utdrag ur Kristian Lundbergs känslosamma förord: I Från nionde våning befinner vi oss på samma gång i ett nu och i ett då. Dikterna är ofta mycket konkreta. Personer, platser, händelser. Det är från den pågående vardagen som dikten tar avstamp, en Coop-butik, en digital kontakt med hemtjänsten, en bänk, ett blommande träd ... Stig Johansson skriver här en slags folkhemselegi, en berättelse som just på lyrikens paradoxala sätt är både unik och specifik. Människa efter människa stiger fram, som just i en väldig kör där rösten betvingar både glömska och död ... För mig är Från nionde våning en storslagen diktsamling som förmodligen kommer att finnas kvar långt efter det att det fiktiva eller faktiska huset med minst nio våningar har bytt hyresgäst efter hyresgäst.

Genre

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

93

Språk