Var ska jag lägga mitt huvud

Typ

tecknade serier, album

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Ingenting i min barndom förberedde mig på det liv som blev mitt.

Efter sin uppväxt i Iran under femtio- och sextiotalet flyttar Rakhsha till England med maken för att fortsätta sina konststudier. Hon är kär och vill inget annat än att ha ett tryggt familjeliv men när revolutionen 1979 bryter ut återvänder de till Iran för att hjälpa till att bygga upp landet på nytt. Revolutionen blev inte som de trodde och Rakhsha gör sitt bästa för att upprätthålla det trygga familjeliv hon önskar men politiken och landets totala kaos kommer hela tiden i vägen. Hennes man är aktiv i motståndsrörelsen och till sist blir det för farligt att stanna i landet och de tvingas fly från Iran.

Var ska jag lägga mitt huvud? är en gripande självbiografisk berättelse om hur livet sällan blir som man tänkt sig. Om svårigheterna med att tvingas från ett land och människor man älskar men också om alla utmaningar det innebär att komma till ett land som flykting och försöka bygga upp ett nytt liv.

(Galago)
Var ska jag lägga mitt huvud? är en självbiografisk berättelse om att leva och växa upp i ett Iran fyllt av oroligheter och tumult men även kärlek och värme. Boken skildrar Rakhshas liv, från den naiva, lyckliga barndomen, första kärleken och familjebildning men också upplevelsen av krig, korruption och flykt. Efter att ha åkt till England för att studera återvänder Rakhsha och maken Khosrow med sin dotter Tara till Iran för att hjälpa till att bygga upp landet efter revolutionen 1979. Snabbt tvingas de inse att revolutionen och kriget har förändrat landet och att det Iran de lämnade inte är samma som de återvänder till. Människor fängslas, torteras och dödas för att de inte håller med regimen, inte bär slöja eller bara är på fel ställe vid fel tidpunkt. Khosrow är involverad i motståndsrörelsen och det kan gå flera dagar då Rakhsha inte vet om han är i livet. När som helst kommer regimens män och tvingar sig in i deras hem. De ställer många frågor och vänder upp och ned på huset, hotfullare varje gång. Rakhsha väntar deras andra barn och efter en turbulent förlossning blir oron inför framtiden för stor. Till sist tvingas de att fly till Sverige.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

189

Språk