Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den kärlekshistoria som gick att få till

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vilken är egentligen den sanna berättelsen om vårt liv?

En namnlös kvinnlig berättare tar en regnig vintermånad på sig uppgiften att tömma och sälja en lägenhet i en strandstad utanför Sao Paolo. Hon har en del minnen av lägenhetens tidigare invånare: Rose och Arno och deras livslånga men svala förhållande. Rose och Arno var föräldrar till Roger, med vilken berättaren har en slingrig kärleksrelation som sträcker sig flera decennier tillbaka i tiden. Hon är ute efter den historia som hon vet döljer sig i lägenheten, den om Rose, Arno och hans bror Gunther och dennes fru Ingrid, som alla flydde till Brasilien från andra världskrigets Tyskland. Hon känner till vissa saker: att de fyra brukade träffas för att spela kort, en flyktig otrohetsaffär, Arnos mediokra konstnärskarriär, tyngden av plågsamma minnen från förr. Annat måste hon hitta på. Hon vet också att fakta förändras beroende på hur de berättas. Det kan bli en kärlekshistoria och det kan bli en historia om ett mord. Och om hon kan göra den till en kärlekshistoria kanske det också är så hon kan se på sitt och Rogers liv.

Romanens berättare inser att en kärlekshistoria måste framställas med hjälp av vardagens små slätstrukna historier istället för dramatiska berättelser med hjältar som kan uträtta stora saker.

Det som gör Den kärlekshistoria som gick att få till både utmanande och tilltalande är att Elvira Vigna ratar den storslagna intrigen samtidigt som hon tar historien på allvar.

Den brasilianska författaren Elvira Vigna (född i Rio de Janeiro 1947) har gjort berättandets snåriga och osäkra trakter till sina egna. På svenska har tidigare givits ut Saker män inte förstår (Tranan, 2005). Hennes senaste prisbelönta romaner har fört henne allt närmare det starkaste rampljuset, och många menar att hon är en av de allra främsta brasilianska samtidsförfattarna.

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.