Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Binas historia

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Binas historia" är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter?

William är en melankolisk biolog och fröhandlare i England 1852, som bygger en helt ny sorts bikupor för att ge ära och berömmelse åt sig själv och familjen.

George är biodlare i USA 2007 och kämpar för sin överlevnad men hoppas att sonen kan rädda gården. Men något håller på att hända med hans bin.

Tao arbetar med handpollinering i ett framtida Kina där bina har försvunnit. Hennes högsta önskan är att sonen ska få ett bättre liv.

Från de första trevande försöken att odla bin över det industriella lantbruket till en framtid utan bin. "Binas historia" är tre vackert och överraskande sammanfogade berättelser om relationer mellan föräldrar och barn, och om människans sårbarhet.


Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien "Världens bästa gäng", som i höst ges ut på Natur & Kultur. "Binas historia" är hennes första roman för vuxna och har sålts till femton länder. Maja Lunde är bosatt i Oslo, Norge.

(Natur & Kultur)

- - -

Tre berättelser ur olika tidsåldrar vävs ihop till samma slutsats – utan bin är mänskligheten förlorad.

Året är 1852 och den engelske fröhandlaren William kämpar med sin status som biolog men blir hela tiden omsprungen av andra. Efter en tids depression börjar han utveckla en helt ny sorts bikupor som kan ge ära och berömmelse åt familjen. Tyvärr har någon annan redan hunnit före …

I USA har Georges familj varit biodlare i generationer men 2007 börjar det hända något som slår ut bisamhällen över hela landet. Bidöden är ett faktum och ingen förstår varför. Kan sonen, som har andra framtidsplaner, bli gårdens räddning?

Det är år 2098 och kinesiska Tao lever i en värld där bina helt har försvunnit från jordens yta. På årets enda lediga dag tar Tao med sig familjen på en utflykt, men då inträffar katastrofen: treårige sonen blir plötsligt livlös och förs bort av regimens vakter. I den övergivna huvudstaden gör Tao allt för att hitta sitt barn – och svaret på vad som hänt honom.

(Pocketförlaget)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

431

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

458

Språk

Översättare