En sista biltur. In transit

Typ

pjäser, samlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En sista biltur handlar om en man och hans döende mamma, om deras gemensamma bilturer, mammans död och om mannens problem med bilen efter att maman gått bort.

Anders Larsson (f. 1952, Västervik) är skådespelare och författare. Han utexaminerades från Statens Scenskola i Göteborg 1979 och har sedan dess varit verksam i Finland. Han debuterade som dramatiker 1982 med Svarta stjärnor mot vitt botten och har skrivit ett tjugotal pjäser, bl.a. trilogin Två män i ett tält I-III för vilken han belönades med Bergbomska priset av Svenska Litteratursällskapet 2015. Larsson har utkommit med flera novellsamlingar och hans kortversion av Kalevala, Kalevala för lata har dramatiserats och framförts av manskör.

In transit är en monolog om att vara på väg, mellan hemma och borta, mellan land och land och om att trampa vatten i väntan på att den inre kompassens nål ska sluta darra och söka, komma till ro och peka ut en ny färdriktning över tillvarons föränderliga hav. Pjäsen är en poetisk lägesbeskrivning av en människas försiktiga men akuta längtan efter nyorientering, rymd och tilltro till livet.

Susanne Ringell (f. 1955) har sedan sin debut med pjäsen Edelweiss (1989) skrivit sex pjäser, ett antal hörspel och tolv böcker. För sina pjäser har hon av Svenska Litteratursällskapet tilldelats Bergbomska priset “för hennes arbete som dramatiker med en stark personlig profil”. Hennes hörspel har fått internationell uppmärksamhet och vunnit Prix Italia och Prix Europa.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

74

Förlag

Språk