Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ett blodigt verk

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

1869 skedde ett kallblodigt trippelmord i de skotska högländerna. Mördaren, en 17-årig pojke, skrev ner sin historia som här varvas med vittnesmål, polisförhör, frenologisk rapport m.m.

En författare som släktforskar upptäcker ett blodigt drama. Vid sidan av domstolsprotokoll, vittnesmål och polisens utredningar finner han dessutom något helt unikt: en dagbok skriven av den anklagade själv under sin tid i fängelse.

Ett blodigt verk är en psykologisk thriller som utger sig för att vara en sann berättelse. Huvudpersonen, Roderick Macrae, är en ung torparson. Han är född utan framtidsutsikter, men med ett intellekt som skiljer honom från de andra byborna i det lilla kustsamhället i de skotska högländerna. Men det är annat som också gör att han inte tycks passa in. Bybornas åsikter om honom går isär. Det enda alla vet säkert är att han på ett mycket brutalt sätt berövade tre människor livet. Frågan är varför? och kommer han att avrättas?

Graeme Macrae Burnet föddes 1967 i Kilmanrock, Skottland och har studerat litteratur vid Glasgow University. Han har arbetat som lärare och inom media. Ett blodigt verk är hans andra bok och den nominerades till det prestigefyllda Man Booker Prize.

- - -


På morgonen den 19 augusti 1869 mördas tre personer i den lilla byn Culduie i de skotska högländerna. Sjuttonårige Roderick Macrae kommer nedblodad ut urhuset där de döda återfinns, och han erkänner omedelbart.

I ett unikt dokument, författat under häktningstiden, beskriver den ovanlige torparsonen Roderick själv de händelser som ledde fram till morden. Bybornasåsikter går isär. Det enda alla vet säkert är att Roderick på ett mycket brutalt sätt berövade tre människor livet. Frågan är varför. Och kommer han att avrättas?

Ett blodigt verk är en psykologisk thriller som utger sig för att vara en sann berättelse. Författaren Graeme Macrae Burnet upptäcker Roderick Macraeshistoria när han släktforskar. Till Rodericks berättelse fogas vittnesmål, läkarutlåtanden och en redogörelse för den sensationella rättegången. Resultatet är en gastkramande skildring av en obönhörlig händelsekedja, präglad av orättvisa, klanmentalitet och förlamande gudsfruktan.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

dokument rörande mördaren Roderick Macrae

Utgivningstid

Sidantal

348

Förlag

Språk

Illustratör

Första publikation

ja

Språk