Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ett glas vrede

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

På en isolerad gård i den brasilianska obygden tillbringar en man och hans yngre flickvän en passionerad natt tillsammans. Morgonen efter utbryter ett häftigt gräl, varpå hon ger sig av.

Inom ramen för detta till synes banala förlopp vecklar Raduan Nassar ut mannens och kvinnans inre motsättningar, låter dem blottlägga sina egna och civilisationens lägsta drivkrafter, den ena efter den andra. Egoism, förljugenhet, livslögn, viljan att kuva den andre och önskan att själv kuvas: allt dras upp till ytan och sveps med i ett vredens skummande, musikaliska flöde.

Raduan Nassars känsloladdade roman Ett glas vrede är en lysande pärla i den brasilianska 1900-talslitteraturen. Med stilistisk virtuositet utforskas de motstridiga krafter som kämpar om herraväldet på det mänskliga medvetandets slagfält. I svensk översättning av Örjan Sjögren.

»Samlar mer kraft än de flesta böcker gör på fem eller tio gånger så många sidor. Du tvingas läsa noga för att inte gå vilse, och när du läst färdigt så kommer du att vilja läsa igen.« | The Guardian


RADUAN NASSAR [f. 1935] är en brasiliansk författare, som fått ett sensationellt genomslag på senare år i och med att hans verk för första gången översatts till engelska. Romandebuten Arkaiskt jordbruk [Lavoura arcaica] utkom 1975 och följdes tre år senare av Ett glas vrede [Um copo de cólera, 1978], som båda fick ett översvallande mottagande i hemlandet. Trots detta satte Nassar redan 1984 punkt för den egna författarbanan, med motiveringen att han i stället ville ägna sig åt jordbruk. Sedan dess har hans renommé fortsatt att stiga och 2016 tilldelades Nassar Camões pris, den mest prestigefyllda utmärkelsen för portugisiskspråkiga författare.

(Modernista)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

76

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid