Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vårt dagliga bröd

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Nästan 2800 år efter Iliaden och Odysséen återger Alf Hambe Homeros´ berättelse om det mytologiska kriget mellan grekerna och Troja och Odysseus mångåriga irrfärder efter krigsslutet. Men på ett alldeles eget sätt och med andra motiv, om än på samma hexameter.

Den av prins Paris av Troja bortrövade sköna Helena har här förvandlats till Pelikanen Petro, som enleveras av utsända från den egeiska grannön Tinos. Och invånarna på Mykonos bereder sig för hämnd. Stridslystna öbor äntrar sina skepp och seglar mot det fientliga Tinos och Mykoniden är ett faktum. Efter hårda strider befrias Pelikanen och återförs i storartad triumf till sin hemö. I En odyssée reser poeten, fortfarande med samma homeriska versmått i det litterära bagaget, i Odysseus´ kölvatten längs det Egeiska havet mellan Grekland och dagens Turkiet. Han gör strandhugg bland vingårdar och olivlundar, besöker tavernor, bjuds retsinavin och getost.

Seglatsen längs den grekiska arkipelagen, och som sker i motsatt riktning, varar dock inte lika länge som Odysseus´ resa. Tio år har här reducerats till några höstmånader.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

348

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1934.

Första publikation

ja

Språk