Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Dieters bok

Typ
faktaböcker
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Dieters bok - en annan historia

Bernadotte, Bonnier, Myrdal, Wallenberg, Bergman. De flesta svenskar har en uppfattning om dessa offentliga familjer; deras huvudpersoner, konflikter, öden. Ofta mer sägen än verklighet.

Familjen Bergmans släktkrönika har dominerats av Ingmar Bergmans verk, med familjen som inspiration och trauma. När modern Karin Bergmans dagböcker publicerades på 1990-talet framkom en i alla avseenden annorlunda bild.Nu är det dags för ännu en familjeberättelse. Dieter Müller-Winter kom som 17-årig halvjudisk tysk flykting till Sverige från Berlin i mars 1939. Karin och Erik Bergman erbjöd en fristad. I nästan sju år bodde han i det Bergmanska hemmet som en familjemedlem.

Dieters bok visar en helt ny bild av Bergmans. Sonen Jan Winter har grävt i arkiven och talat med dem som en gång var med. En partsinlaga, javisst. Men närmare familjen Bergman går knappast att komma.

Jan Winter Född 1950 i Stockholm, uppvuxen i Berlin och Paris, bosatt i Uppsala. Journalist som arbetat på Sveriges Radio, på Tidningarnas Telegrambyrå varav några år som utrikeschef samt som frilans. Även verksam som musiker och delägare i Förlaget Tongång med cd och musikhistoriska böcker i utgivningen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Undertitel
flykting hos familjen Bergman
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
290
Språk