Amour Dure

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”Kan allt ha varit bara ett hjärnspöke eller en dröm, månntro – en dröm i drömmen den där natten?”

I dagboksform beskriver den unge lovande skribenten Spiridion Trepka sin vistelse i Urbania, en italiensk liten bortglömd bergsstad, vars historik han fått i uppgift att nedteckna. Arbetet får dock käppar i hjulet då denne säregne drömmares fascination för en gäckande kvinnogestalt ur stadens förflutna, den förödande vackra hertiginnan Medea da Carpi, snart växer till sjuklig besatthet. En besatthet om sann kärlek bortom gravens gränser…

Liksom sin huvudperson Spiridion hyste Vernon Lee, pseudonym för den brittiska författaren, feministen och Esteticism-förespråkaren Violet Paget (1856–1935) en livslång vurm för Italien. Vid sidan av berättelser om det övernaturliga frapperade hon sina läsare med otaliga reseskildringar och essäer om konst, litteratur, musik och historia, alltid med samma skarpsinne, humor och psykologiska insiktsdjup. I Amour Dure gjuter hon samman sina favoritämnen till en svart pärla.

Denna utgåva är tryckt i 400 handnumrerade exemplar, är illustrerad av Dugald Stewart Walker och innehåller ett förord av Vernon Lee själv.

(Hastur)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

stycken ur Spiridon Trepkas dagbok : en novell

Utgivningstid

Sidantal

84

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk