Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Henrik

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag presenterar vi specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens absolut främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer: Vigdis Hjorth har skrivit om Hedda Gabler, som i hennes roman blivit mannen Henrik Falk.

Vigdis Hjorth har valt en gestalt som är både offer och våldsverkare och vars gåtfulla blankhet har fascinerat ända sedan Ibsens Hedda Gabler uruppfördes 1891. Men här har Hedda blivit en man, Henrik Falk, och spelplatsen för dramat ett litet samhälle i vår tids Norge. Med det omvända perspektivet framträder nya dimensioner av den könets instängdhet som Hedda Gabler också handlar om.

Henrik Falk är nygift med en arvtagerska till ett bensinmacksimperium, med ett barn på väg. Hon är överlycklig - och i Henrik stiger paniken. Sedan hans familj hamnat på obestånd är hans självbild i gungning. Den en gång så självsäkre redarsonen är nu i behov av svärfaderns gillande för att komma framåt; att han arbetar duktigt inom familjeföretaget, och är en god make till en kvinna han kanske egentligen föraktar. Så hör han ett rykte om att en konstnär har kommit tillbaka till staden och köpt hans barndomshem, det de tvingades sälja.

En gång i ett annat liv var han och Tale ett par, en gång levde de ut tillsammans... Som i en dröm drivs han mot det han vet har makten att förinta honom.

När Hjort tar sig an Hedda Gabler är resultatet en thrillerlik roman om rädsla och mod, kön och klass, borgerlighetens blanka yta och livslögnernas höga pris.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Namn

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

137

Språk

Serie