Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jag lever och du hör mig inte

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

När Klaus Hirschkuh stiger av tåget på stationen i Leipzig en novemberdag 1945, är det en stad i spillror han återser. Den 23-årige tysken är själv en spillra efter fyra år i koncentrationslägret Buchenwald, för att han är homosexuell.

Han söker upp sina föräldrar, en skugga, en vålnad, för vilka skammen över sonens homosexualitet är djupare än tacksamheten över att han återkommit levande.

Klaus lämnar hemmet och får arbete på ett herrskrädderi. Där möter han René, en fransman som blir hans vän. De bestämmer sig för att fly landet och tillsammans tar de sig till fots över till Frankrike, där Klaus kommer att leva i exil i ett halvsekel.

Han har arbete, får vänner och upplever kärlek, glädje och sorg, ständigt bärande på minnet av Heinz, hans ungdoms älskade, som valde att kaste sig ut genom ett fönster när Gestapo kom för att föra dem till Buchenwald.

"Jag lever och du hör mig inte" är en berättelse som biter sig fast i läsaren och blir kvar för alltid. Arsands språk äger en kraft och intensitet som inte väjer för närgågna beskrivningar av de bestialiska övergrepp som fångarna med de rosa trianglarna, de homosexuella, fick utstå i lägret.

Med "Jag lever och du hör mig inte" introduceras den franska författaren Daniel Arsand, född 1950 i Avignon, på svenska.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar