Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Stormsommar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En av Finlands främsta ungdomsboksförfattare Siiri Enoranta har skrivit en uppslukande framtidsberättelse om oskuldsfullhetens slut. Andrew är ny i den rika flygstaden Queenbridge, där himlen täcks av skepp och svävare som drivs på bränslet indigo. Han är intensivt förtjust i rikemansbarnet Josh Roy, som är gänget Sotvingarnas ledare.

Då Joshs lillasyster Penelope Roy bevittnar ett mord anlitas Andrews pappa för rehabilitera henne, och Andrew får chansen att tillbringa hela sommaren i Joshs närhet på herrgården Summersutton. Men under den perfekta ytan på Summersutton lurar ett farligt spel av lögner och svek. Andrew försöker bli del av gänget i en värld där pengar och prestige värderas högre än ett människoliv, och där man inte märker att ungdomarnas maktspel gått för långt innan det redan är för sent.

Likt en storm som skoningslöst drar in över land lämnar Stormsommar ingen oberörd. Berättelsen blandar herrgårdsroman med spekulativ fiktion och skolelevsdrama, och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

Siiri Enoranta, född 1987, har publicerat nio fristående fantasyromaner för unga, varav Stormsommar är den första som utges på svenska. Enoranta har belönats med det prestigefulla Finlandia Junior-priset för sin tidigare roman Tuhatkuolevan kirous (”Den tusendöendes förbannelse” 2018, inte översatt till svenska). Hon har även skrivit romaner för vuxna, och tar ofta ställning för sexuella identiteter och minoritetsfrågor. Ålder: 15+.

Ämnen och teman

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

290

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

285

Förlag

Språk