Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Norr om gryningen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Gacalo och Mugdi har bott i Oslo i decennier. De har levt ett stillsamt, till stora delar assimilerat liv med två barn. Men sonen Dhaganeh växer upp rotlös och drivs av sin känsla av alienation mot jihadism i Somalia, där han utför ett självmordsattentat.

Med stor tvekan tar sig Gacalo och Mugdi an hans familj. Men när svärdottern kommer till Oslo sveper hon in sig ännu djupare i religionen, medan hennes barn hungrar efter det nya hemlandets plötsliga frihet och överflödande möjligheter. Snart kommer slitningarna inom familjen att få förödande konsekvenser.

Norr om gryningen ligger nära samtidshistorien och utspelar sig mot en bakgrund av verkliga händelser. Det är en överväldigande berättelse om kärlek, lojalitet och identitet - och om frihetens pris när den villkoras av en våldsam historia.

Nuruddin Farah, född 1945 i Baidoa, är en somalisk romanförfattare, novellist, dramatiker och översättare. Sedan länge räknas han till de mest betydande afrikanska författarna och är översatt till ett tjugotal språk.

Återkommande teman i hans böcker är kvinnors frigörelse i Somalia och politisk korruption i den postkoloniala Afrika. 1998, samma år som 'Blod i solen'-trilogin fullbordades, mottog han Neustadtpriset, ett av världens mest prestigefyllda litterära priser.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

319

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk