Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Pricken och Anton

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

6-9 år. Berlin 1930, mellan världskrigen. Arbetslösheten är stor, klassmotsättningarna enorma. Elände och lyx möts varje kväll på Weidendammerbron mitt i Berlin. Barn och krigsskadade försöker krängatändstickor och skosnören till affärsmän och hemmafruar.

Tiggare räcker fram sina mössor till de nattsuddare som kommer ut från alla nöjeslokaler och teatrar i närheten. Anton Gasts mamma är ensamstående och brukar jobba som servitris. Men nu ligger hon sjuk i sinlilla nergångna lägenhet efter en canceroperation.

Elvaårige Anton måste ta hand om hushållet och hjälpa till att dryga ut den lilla sjukpenning mamman får. Anton har goda skäl att varje kväll stå påWeidendammerbron och sälja skosnören.

Men varför står Luise – som kallas för Pricken – där på bron och tigger? Hennes pappa är ju en rik direktör med såväl fin våning, köksa och chaufför som barnflicka till Pricken. Och vem är den blinda kvinnan bredvid Pricken?

Erich Kästners omtyckta barnboksklassiker om vänskapen mellan den kavata överklassflickan Pricken och den handlingskraftiga killen från arbetarkvarteren är som sagan om prinsessan och bondpojken,fast berättad för moderna storstadsbarn.

Boken har kärleksfullt omvandlats till serie av den mångfaldigt prisbelönade tyska serieskaparenIsabel Kreitz.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

104

Förlag

Språk

Översättare