Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Obehaget om kvällarna

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Marieke Lucas Rijnevelds debutroman Obehaget om kvällarna - som publicerades när författaren endast var 28 år gammal - tilldelades 2020 ett av världens mest prestigefyllda priser för översatt skönlitteratur, Booker International Prize.

Efter att den äldsta sonen gått genom isen under en skriskotur blir inget sig likt i den lantbrukarfamilj som den här romanen utspelas i. Föräldrarna hanterar sin sorg genom att vända sig till sin gammeltestamentliga tro, och deras dotter Jas - som är romanens berättare - dras med i sina föräldrars grubblerier kring synd, skuld och det straff Gud tilldelat dem.

Jas har ett alldeles eget sätt att se på världen, och när hennes tankar lämnas oventilerade blir de mörka och oroande. För henne tycks det som hänt bero på att hon en gång bad till Gud att ta brodern istället för hennes kanin, när hon förstod att kaninens öde var att hamna på julbordet. Och för varje dag som går blir hennes föreställningar om människor, djur och Gud alltmer absurda.

Marieke Lucas Rijneveld, själv uppväxt i en lanbrukarfamilj, har hyllats för sin förmåga att förmedla barnets klarsynta perspektiv på vuxenvärlden. Det poetiska anslaget och de ständigt överraskande bilderna gör den här mörka historien till en roman som är omöjlig att släppa.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

307

Språk

Översättare

Första publikation

ja