Hjältedåd

Typ

tecknade serier, album

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Flamman är den 12-årige Folkes alter ego. En djärv och orädd superhjälte, alltid redo att gripa in mot brott och orättvisor.

Flamman har fattat misstankar mot en okänd, brandgul Saab som setts köra runt i trakten. Stämmer ryktet att det finns några som kidnappar barn för att sälja dem? Flamman rycker ut för att lösa fallet.

Det är tidigt 1990-tal och det lilla brukssamhället plågas av nedläggningar och arbetslöshet. De vuxnas oro och frustration sipprar ned till barnen, och leder till rädsla för allt som är annorlunda.

I handlingens centrum står en pojke med stort hjärta som inte tänker sluta bära sin hemmagjorda superhjältedräkt, oavsett vad hans mobbare och pappa tycker.

Daniel Thollin (f.1981) är serieskapare och illustratör och bosatt i Uppsala. Efter sin hyllade uppväxtskildring Jag minns varje slag, utgiven 2020, fortsätter Daniel Thollin skildra utsatthet och mobbing ur barnets perspektiv. Hjältedåd utspelas i en annan tid, men likheterna med dagens Sverige är många.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

182

Förlag

Språk