Äldre män

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Stämningen i Johan Bargums nya noveller påminner om Chopins etyder. Det finns ett sorgmod, en saknad, avsked, men det är långtifrån uppgivet, det finns också livskraft, humor och en glöd som bränner till när man öppnar luckan.

Det är ofta ett barn som står i centrum, föräldrarna är omtänksamma och kärleksfulla, de varken dricker eller slår. Men de skiljer sig, flyttar bort, lämnar. Ska man säga det kort handlar det om: kvinnor som går, mammor som går. Barnet fortsätter bo med pappa, ibland med båda. Blir resultatet ett livslångt trauma? Inte alls, men nog ett minne för livet.

Som vuxen blir han lämnad av sin kvinna som har hittat en annan, kärleken har slocknat, glöden med. Men livet går vidare, också han hittar en annan, och gör han det inte fortsätter livet ändå. Vardagen finns kvar, lite torftigare, men inte meningslös.

Bargums personer gör hemma i en finlandssvensk helsingforsvärld - inte högborgerlig, inte arbetarklass. Ofta har pappan en firma, men den är inte särskilt framgångsrik, ofta skuldsatt.

Frågan Bargum ställer i sina noveller är: Vad är det man minns? Minns man vad man tänkte i en viss situation? Minnet är opålitligt när det gäller detaljerna, sägs det i en novell. Men man kommer ihåg smärtan.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

136

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

137

Förlag

Språk