Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Under huden är jag många - sexton kortfilmer under pannloben

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vi har den alla - en filmprojektor inbyggd under pannloben. Där pågår ständigt en lång rad förevisningar i de mest skilda ämnen och stilar: dokumentärer, krigsfilmer, äventyr, komedier, farser, romantik - ibland allt i en enda salig röra men ännu oftare i nästan renodlade former. På minnets och sinnenas scen går ridån sällan ner, i själva verket pågår där samtidigt en lång rad skådespel, mer eller mindre dygnet runt. Den inre biografen - en tidsmaskin och en själsspegel, en samlingsplats för många under huden.

Magnus Mao Lindholm har länge fascinerats av dramaturgin och rollprestationerna i denna privata biograf. Som ryckiga bildsekvenser i filmens barndom rör sig gårdagens händelser i skriftställarens hjärna och hjärta, inte sällan glasklara och självklart framåtsträvande. Men ännu oftare väcker enskilda filmavsnitt en mängd frågor - vad? vem? vart? hur? Och det är i det läget som manusförfattaren också förvandlas till filmregissör, koreograf, scenograf och till och med filmkritiker. Men rollfigurerna behåller han, trots att skådespelartalangerna är av högst varierande kvalitet. Den allt överskuggande frågan är dock: var går gränsen mellan fantasi och verklighet? Och vem är det som sist och slutligen spelar huvudrollen?
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

208

Språk

Lisätietoja

På omslaget: Medverkande: Nikolaj Gerasimov och andra.