Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En eld

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Jivan är en muslimsk tjej från slummen, ambitiös i skolan och fast besluten att ta sig uppåt i livet. Men en dag blir hon anklagad för att ligga bakom ett terrordåd mot ett tåg, där över 100 människor dog medan polisen bara stod och tittade på.

I affekt skriver Jivan en ogenomtänkt kommentar på Facebook som förändrar allt: Om polisen inte hjälpte vanligt folk som dig och mig, om polisen bara såg på medan de dog, betyder inte det att regeringen också är terrorister?

Efter den kommentaren blir hon inte bara jagad av polisen, utan också en bricka i ett högljutt retoriskt spel. Hennes gamla gympalärare, Magister Sir, gör karriär i ett högerextremistiskt politiskt parti, där han trots sina tvivel måste attackera sin gamla elev i offenligheten. Jivans hopp ligger hos Lovely,  en kastlös särling som tagit engelskalektioner av Jivan för att kunna bli Bollywoodskådis och som faktistk kan ge Jivan alibi.

Problemet är att en stor möjlighet öppnat sig för Lovely, som kräver att hon vänder sig emot sin vän. En eld är spännande som en thriller från första sidan, samtidigt som den erbjuder en skarpsynt kommentar om klass, korruption och politik som är högaktuell över hela världen.

Gemensamt för Majumdars tre karaktärer är att de på olika sätt utsätts för enorma hinder, men ändå kämpar oavbrutet för sin drömmar.

Megha Majumdar föddes 1988 i Calcutta men flyttade till USA för att studera på Harvard. Hon bor idag i New York, där hon är förläggare på förlaget Catapult.

En eld slog ned som en bomb(!) i den engelskspråkiga världen förra året och blev oväntat en bästsäljare i USA och kvalade in på de flesta stora tidningars årsbästalistor.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

296

Språk

Översättare