Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Smugglarna från paradiset

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En rafflande, intelligent och underhållande berättelse om hur Nordkoreas ambassad i Stockholm under början av 1970-talet tvingades ägna sig åt smuggling av sprit och cigaretter. Samtidigt som Sverige exporterade mängder av Volvo-bilar till Pyongyang – som ännu inte är betalda. Inspirerad av en sann historia.

En bok för dig som uppskattade Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson eller Mikael Niemis Populärmusik från Vittula.

Ett halvår efter att nordkoreanerna öppnat sin första ambassad i Sverige fick de reda på Nordkorea inte längre hade råd att betala för ambassaden. I stället för att stänga och åka hem inledde de nordkoreanska diplomaterna en kamp för att försöka rädda sin ambassad utan att tappa ansiktet. De började smuggla och sälja sprit.

I boken kämpar den fiktive huvudperson ambassadör Park, hans andreman Kim och sekreteraren Margit Cederström med att skaffa pengar till ambassaden. När de tömt ut de lagliga möjligheterna tvingar pengajakten dem in i Stockholms undre värld. De är nybörjare som brottslingar så inget går riktigt som de tänkt sig. Snart får säpomedarbetaren Casimir Wickström och senare även UD nys om skumraskaffärerna och konfronterar Park. Under hot om att bli utkastad från Sverige iscensätter Park en sista kupp: att få Ingmar Bergman att flytta till Nordkorea.

Berättelsens ram utgörs av verkliga skeenden, i övrigt är allt påhittat. Förutom jakten på pengar handlar boken om de kulturkrockar som uppstår när en medelålders asiat från världens mest slutna land ska hantera ett progressivt svenskt sjuttiotal. För att lyckas med smugglandet måste Park navigera bokstavsvänsterns utopism och diplomatvärldens kuriositeter.

Som gift med en diplomat har Henrik Sjöberg befunnit sig under kristallkronorna i olika länder. Flera av bokens karaktärer är inspirerade av originella individer han träffat på middagar och cocktailpartyn.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

335

Språk