Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Alvens hjärta

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

6-9 år.

Prins Erik letar efter spår av fabeldjur på Stockholms slott. Storebror Håkan tycker han är fånig, han ska ju bli kung en dag och vill inte ha en fåntratt till bror. Rädd och ledsen flyr Erik upp i ett bortglömt vindsrum. Där hittar han en gammal bok: Alvens hjärta.

Erik läser om prinsen som rymmer till skogs, träffar Alvdrottningen och alla de magiska fabeldjuren. Hemma i slottet blir kungen och drottningen galna av sorg. De börjar samla på djur och skickar ut sina jägare. Ett efter ett försvinner djuren från skogen. Med fara för sitt liv måste prinsen ta reda på vad som har hänt.

Uppe i vindsrummet fortsätter Erik att läsa. Men så upptäcker han att bokens sista sidor fattas. Hur ska historien sluta?

Ramberättelsen utspelas på Stockholms slott när kung Mangus och drottning Blanka regerade på 1300-talet. Deras barn hetter Erik och Håkan. Om fabeldjuren kunde man läsa i de populära bestiarierna, de medeltida djurböckerna.

Alvens hjärta är illustrerad av Filippo Vanzo och med vinjettbilder av fabeldjur från den första tryckta boken i Sverige, Dyalogus creaturarum moralizatus (De skapade varelserna samtal, 1483).

Boken avslutas med en faktadel.

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

77

Språk

Illustratör