Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svenska äpplen & äventyr

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Erik Lindman Matas första roman har, likt ett äpples kärnhus, fem rum. Från fem berättares perspektiv växer en historia fram om tjugo års vänskap, kärlek och försök till kommunikation - men också om äpplets väg från vilt till domesticerat, från forntidens handelsvägar till den globala fruktindustrin.

Äpplet, som är beroende av kultivering, handel och ympning för att spridas och bli vad det är; vänner, som griper in i varandras liv men sällan utvecklas till vad de önskar: Kermes, Krapp, Sona och Inga, som nu ska i jorden. Här finns också Erik, som söker sambanden, och blandningarna.

Svenska äpplen och äventyr förgrenar sig till artegen hybridroman, där brev, essäer, dagböcker, poesi och sceniska dialoger i stället för att sammanfatta historien får den att sprida ut sig och förvandlas.

Erik Lindman Matas första bok, PUR (2020), belönades med både Borås Tidnings debutantbok och Katapultpriset. Hans senaste bok är Liten lek, från 2021.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

376

Språk