Karamakos utbrott

Typ

tecknade serier, album

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Johan, Lotta och Jocko i nyutgåva! Efter att Tintins äventyr blivit en succé i början av 1930-talet och de första äventyren hade getts ut i album, blev Hergé erbjuden att skapa en helt ny serie till en fransk veckotidning för ungdomar, Coeurs vaillants, som redan publicerade Tintin-serien. Resultatet blev äventyrsserien om syskonen Johan och Lotta Legrand och deras schimpans Jocko. Humorn och de hisnande äventyren som huvudpersonerna upplever går att känna igen från Tintin, även om serien från början var tänkt för något yngre läsare. När Tintinalbumen gjorde succé i Sverige åren kring 1970, gavs också de fem albumen med Johan, Lotta och Jockos äventyr ut på svenska och sålde i stora upplagor, men en bit in på 1980-talet försvann de ur sortimentet. Nu kommer de i en ny utgåva på Cobolt, med hårda pärmar och för första gången i Björn Wahlbergs översättning. Först ut är de två albumen med samlingstiteln Den mystiska strålen.

Efter att ha flytt från piraternas undervattensbas har Johan, Lotta och Jocko hamnat på en ö. Det dröjer dock inte länge innan deras förföljare dyker upp i sin ubåt. Men på ön finns en stor vulkan som är på väg att få ett utbrott, och plötsligt måste Johan och Lotta försöka rädda både sig själva och piraterna från ett regn av glödande aska.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

52

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1971. Första upplaga i denna version 2023.

Första publikation

ja

Språk