Sammetskaninen eller Hur leksaker får liv

Typ

bilderböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Bilderbok.

Margery Williams amerikanska klassiker från 1922, The velveteen rabbit eller How toys become real, då med illustrationer av William Nicholson har utkommit i en svensk version, Den lilla tygkaninen, med texten bearbetad och förkortad av Malin Barthelson och nya illustrationer av Gareth Llewhellin. Det är en berättelse i den klassiska traditionen med levande leksaker.

En liten pojke får en tygkanin i present men när han får fler och modernare leksaker glöms kaninen bort. I samtal med de andra leksakerna får kaninen veta att han bara kan bli levande genom den lille pojkens kärlek. En dag återupptäcker pojken sin kanin och genom att han blir det mest älskade gosedjuret blir kaninen levande.

Det är en enkel text som passar till högläsning men som även kan läsas av nybörjarläsaren. Illustrationerna är i en naivistisk stil, stora och tydliga, i klara färger. Perspektivet är det lilla barnets och mamman syns bara som händer med ett undantag, då hon städar får vi se henne till midjan. En trevlig godnattsaga som kan läsas för nya generationer.

(BTJ/Barthelson)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

25

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Tidigare utgiven som kapitelbok med titeln: Sammetskaninen eller Hur leksaker får liv.

Utgivningstid

Sidantal

29

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

22

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

24

Förlag

Språk

Illustratör