Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Annas dagbok

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I förordet sägs att dagboken hittades för tre månader sedan. Den ges nu ut helt oredigerad, bara vissa stavfel har rättats. Man vet inte vem som skrivit den, den låg i en godsvagn på Hallbergs bangård. Det enda man vet är att flickan som skrev den heter Anna. I början av dagboken skriver Anna om helt vanliga saker, skolan, bästisens svek, den nya killen Adam. Men hon nämner också saker som inte är så vanliga. Elförbrukningen begränsas, havsnivån stiger, fåglar flyger fel.
Sen börjar det hända ännu mer konstiga saker. Ett forskningsfartyg som varit på Grönland återkommer till Stockholm och kör rakt in i kajen, för alla ombord är döda. Ett farligt virus har kommit löst ur isen där forskningsfartyget gjort sina undersökningar. Panik utbryter i hela världen. Folk dör som flugor. Anna och hennes familj försöker fly till farmor och farfar i Norrland, men det är kaos längs vägarna och familjen tappar bort varandra. Hela tiden skriver Anna i sin dagbok.
Dystopi med katastrofstämning. Spännande, lätt att läsa och allting är ju helt sant. Det är ju bara tre månader sen dagboken hittades i tågvagnen.
Catharina / Sidospår


När Anna sitter och tittar på den nya dokusåpan "Skeppet" inträffar något mystiskt. I direktsändning faller en av besättningsmännen ihop och rutan blir svart. Dokusåpan, som hela Sverige verkar följa, handlar om ett forskningsfartyg på uppdrag i Norra Ishavet, men någonting märkligt pågår på fartyget, något som verkar tystas ned. Samtidigt har det inträffat en mystisk händelse i skogen utanför Annas skola.
När slutligen dokusåpa-fartyget kommer tillbaka till Stockholm finner man alla forskare och besättningsmän döda. Snart står det klart att en dödlig epidemi har brutit ut i hela södra Sverige och Anna och hennes familj måste fly till farmor och farfar i Norrland.
Anna skriver dagbok och det är den dagboken, som hittades övergiven i en godsvagn i Hallsberg, som läsaren nu får ta del av i en oavkortad version.

(Alfabeta)

12-15 år.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

den oavkortade originalutgåvan

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

127

Förlag

Språk