Knausgård, Karl Ove

Laddning av bildfilen

Photograph information

© Thomas Wagström / Like

Hemort eller -orter

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

novellsamlingar

Typ

romaner

Typ

novellsamlingar

Typ

romaner

Typ

romaner

Övriga verk

Typ

fysiskt verk

Biografiska uppgifter

Karl Ove Knausgård född 6 december 1968 i Oslo, är en norsk författare som har sålt över 200 000 böcker. Knausgård är uppvuxen på Tromøy vid Arendal. Han har studerat konsthistoria och litteraturvetenskap vid Universitetet i Bergen. Han har även tillbringat ett år vid Skrivekunstakademiet i Hordaland. Knausgård är bosatt i Malmö där han lever med fru och tre barn. Han har tidigare varit bosatt i Stockholm.

Han debuterade litterärt 1998 med romanen Ute av verden, som fick stor uppmärksamhet och belönades med Kritikerpriset. 2005 nominerades han till Nordiska rådets litteraturpris för sin andra roman, En tid for alt (En tid för allt).

Knausgårds tredje roman, Min kamp, är en självbiografi som ges ut i sex fristående band. För den första delen belönades han med det norska litterära priset, Brageprisen, utsågs till en av de senaste tio årens bästa böcker i Verdens Gang samt utsågs av Morgenbladets läsare till årets bok 2009. Första delen handlar om Kanusgårds uppgörelse med sin far och har skapat stor debatt i Norge.
Litterära videoklipp

Kod till Svenska Yles Arkivet