Jag är ju utlänning vart jag än kommer

Typ

faktaböcker

Beskrivning

"Henry Parland (1908-1930) glimrar till, som ett flyktigt irrbloss i den etablerade lyriska modernismen i slutet av 1920-talet, precis som bubblorna i mineralvattnet han så gärna skrev om. Han var den sista i raden av finlandssvenska lyriska modernister, möjligen var han också den modernaste. Hans dikter beskrev det till synes triviala, som strumpor, influensa och bensin.

Den här boken är en berättelse om Henry Parlands liv och författarskap, från konfirmationen 1915 till hans död i scharlakansfeber den 10 november 1930, i text och bild. Biografiska texter, dikter och essäer av Parland själv varvas med egna fotografier. Hans liv målas upp, från barndomen i Tikkala utanför Viborg och skoltiden i Grankulla, via dansrestaurangernas glada liv i Helsingfors, till exilen i Kaunas."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar