Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I tunga vintrars mage

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”När jag nästan är framme vid dörren sjunker ena benet ner djupt i snön. Det rinner tårar ur ögonen. UPP, tänker jag och är plötsligt uppe. Som om en snöhaj låtit mig ta spjärn från sin rygg och knuffat upp mig ur hålet. Jag sliter i dörren men snön tar emot. En liten glipa öppnas och jag försöker klämma mig emellan. Dörren trycks mot ryggen så att det gör ont. Sen är jag inne. Där är spaden, grepen, spettet. Gräsklipparen, fortfarande med torkat gräs på knivarna som jag inte får röra. Men mamma är inte där. Hon har bytt gömställe igen."

Riga är fem år den vinter hans mamma lämnar honom med farföräldrarna i huset i skogen. Han växer upp med sin frånvarande pappa i tystnanden efter mammans försvinnande, och när han är nitton är han ensam kvar i en lägenhet en faster han inte känner har ordnat åt honom. Så träffar han den rödhåriga Charlie på en konstkurs på folkhögskolan och blir hopplöst förälskad. När Charlie sedan lämnar honom rämnar allt.

I tunga vintrars mage är en berättelse om ett barns utsatthet, den första kärleken och en allt överskuggande rädsla för att bli övergiven. Känsligt och poetiskt skildrar Andrea Lundgren pojken Rigas uppväxt och vuxenblivande.

(Natur & Kultur)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

Rummet är större på natten när det är mörkt och ingen är vaken. Allting har sin vanliga färger men ändå inte. Jag vet att stolen är målad röd men nu är den gråsvart. Jag vet många saker och jag måste härifrån. Mamma är inte kvar. Jag såg henne i drömmen, hur hon skyndade sig bort från huset. Hon vände sig om en gång, vinkade och försvann vidare ut på landsvägen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

219

Språk