Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En verklig vila

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Jonatan Lifshitz, 26 år gammal, född och uppvuxen på kibbutsen bestämmer sig för att lämna sin hustru och sitt hem för att ge sig ut och börja ett nytt liv. Han känner att någonstans någon eller någonting väntar på honom men de skulle inte vänta i oändlighet. Han måste gå.
Orsaken är inte bara att "någonting" lockar - han har också en stark känsla av instängdhet. Kibbutsens slutna tillvaro, där han ständigt tyckt sig bli trängd av människor, kväver honom, hans far som hör till kibbutsens grundare blir en outhärdlig börda för honom med sin hänryckta förtjusning över att äntligen "ordet blivit handling", hans hustru, klen och vagt frånvarande blir en källa till oro och leda, hans mor är med sin styrka och obarmhärtiga öppenhet ett ständigt angrepp på hans integritet. Generationsmotsättningarna hotar att krossa honom.
Mot kibbutsens trånga värld, dess myller av människor kontrasterar det nakna bibliska landskap som Jonatan flyr till, dess öppenhet blir en fristad, de människor han möter en befrielse, den förlossande kärlekshistoria han upplever blir öppningen till en väg tillbaka.

Amos Oz, själv kibbuts-bo sedan tonåren, beskriver med inlevelse, kärlek och distans den värld som är hans. En stark inre spänning, förkroppsligad i Jonatan, ger berättelsen struktur och färg, det tomma ökenlandskapets rymd genljuder av en mäktig klang som står fugalikt mot kibbutsens täta harmonier. Det är en berättelse av stor skönhet, visdom och allmängiltighet Amos Oz här ger oss, värdig uppföljare till Intill döden, Onda rådets berg och Någon annanstans.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

En man bryter upp och beger sig får en plats till en annan. Det som mannen lämnar bakom sig blir kvar bakom honom och stirrar honom i ryggen. Vintern nittonhundrasextiofem bestämde sig Jonatan Lifshitz för att lämna sin fru och kibbutsen där han var född och där han hade vuxit upp. I sitt hjärta beslutade han sig för att ge sig ut och börja ett nytt liv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

378

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk